Gre za sredozemsko rastlino iz družine križnic, sorodno zelju, ohrovtu, cvetači, brstičnemu ohrovtu in kolerabi, ki v tem letnem času imenitno uspeva v rastlinjakih. Raziskave kažejo, da je brokoli neverjetno zdrav, saj vsebuje ogromno količino tistih antioksidantov, ki varujejo oči, srčno-žilni sistem in dokazano preprečujejo rakava obolenja. Ta zelenjava zanimive oblike, ki spominja na majceno drevo ali bonsaj, je poleg svojih skoraj čudežnih zdravilnih lastnosti tudi precej okusna in jo lahko pripravimo na mnogotere načine. Lahko jo narežemo na cvetke, na hitro skuhamo in skupaj z nekoliko naribanega sira zamešamo v špagete. Krepkejšo jed pripravimo tako, da kuhan brokoli (lahko skupaj s kuhanim krompirjem in še čim) zalijemo s stepenimi jajci, začinimo in spečemo v pečici kot narastek. Z brokolijem pripravimo imenitno zelenjavno juho, ki jo lahko z električnim ročnim sekljalnikom spremenimo v kremno juho. Brokoli ne bo odveč v zelenjavni musaki, konec koncev pa lahko kuhan brokoli le začinimo s solatnim prelivom in ga postrežemo kot solato, nemara pa uporabimo spodnji recept.

Pesto ali namaz iz brokolija

Potrebujemo 350 g brokolija, 20 lešnikovih jedrc, 3–4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 60 g parmezana ali drugega trdega sira, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 strok česna, 1 šopek bazilike.

Brokoli očistimo in razkosamo na cvetke, stresemo v krop in kuhamo 5–10 minut. V suhi ponvi zlato rumeno popražimo razpolovljene lešnike. Baziliko osmukamo, parmezan drobno naribamo. Kuhan brokoli s penovko za nekaj minut predenemo v mrzlo vodo, da se ohladi, nekaj vode od kuhanja prihranimo. V električnem sekljalniku gladko zmeljemo pražene lešnike, dodamo nariban sir, česen, baziliko in dve žlici olja ter še malo vključimo sekljalnik, da dobimo gladko zmes. Nazadnje primešamo preostalo olje, da dobimo gosto tekočo omako. Brokoli dobro odcedimo, tako rekoč do suhega, potem pa ga stresemo k sestavinam v električnem sekljalniku. Dodamo sol in poper po okusu ter aparat še malo vključimo, da se zmeša gladka pašteta. Po potrebi jo razredčimo s kakšno žlico prihranjene vode od kuhanja brokolija. Tako dobljen pesto, namaz ali pašteto, kakor vam je ljubše, lahko namažemo na kak temnejši kruh in postrežemo za malico, imenitno se poda na vroče testenine kot omaka. Če je ne porabimo takoj, jo lahko shranimo v kozarec za vlaganje, po vrhu pa jo zalijemo z ekstra deviškim olivnim oljem, da bo v hladilniku počakala nekaj dni, dokler ne bo pošla.