Pred leti so v Kamniku slovesno napovedali, da se bodo 70 let po odkritju neveljskega mamuta, ki je razstavljen v ljubljanskem Prirodoslovnem muzeju, znamenitemu mastodontu končno primerno oddolžili tudi v domačem okolju. Napovedali so še, da bodo njegov tri tone težak bronasti odlitek v naravni velikosti že v nekaj mesecih postavili v sotočje Kamniške Bistrice in Nevljice ob vstopu v mesto, kjer naj bi pritegnil največ pogledov.

A se pet let po obletnici napovedi še niso uresničile. Pravzaprav je svojo obljubo izpolnil le kipar Miha Kač, ki je sklenil, da bo za orjaško skulpturo računal le stroške materiala, svoje delo pa zastonj poklonil mestu. Tako je Kač že leta 2008 izdelal orjaški negativ znamenitega, 20.000 let starega mastodonta v naravni velikosti, na občini pa so na svoje obljube pozabili. Zataknilo se ni le pri denarju za bron, ampak tudi pri dostopni poti do sotočja, saj je ta v zasebni lasti.

Fundacija v svetu običajna praksa

»Ideja o fundaciji, ki naj bi promovirala mamutovo mesto kot blagovno znamko in med drugim poskrbela tudi za postavitev Kačeve orjaške skulpture, je stara in se je potrdila v resnejšo namero ob Kačevi sedemdesetletnici in odprtju razstave v Bistričici,« je po ustanovnem sestanku javno-zasebne ustanove Mamut Kamnik povedal dr. Bogomir Kovač, ki jo bo vodil. Dodal je, da bo institucija zadostila vsem pravnoformalnim zahtevam v približno mesecu dni. »Ustanovitev fundacije je običajna praksa »razvitega sveta« in tudi pri nas že obstaja vrsta podobnih primerov,« je pojasnil Kovač. Dodal je, da fundacije ne ustanavljajo le zaradi postavitve skulpture, kar pa bo vendarle osrednji projekt v obdobju prvih dveh let delovanja ustanove.

»Vse skupaj lahko zaživi samo ob primerni širši zgodbi in to je zgodba mamuta in Kamnika, njunega novega stičišča. Verjamem, da gre za izjemno dediščino in pomembno priložnost, ki jo Kamnik do sedaj ni znal ali pa zmogel obelodaniti. Nekaj magičnega je v tem starem mamutu in to je »podedovala« tudi Kačeva skulptura, ki naj bi postala nekakšna nova maskota mesta, ob srednjeveškem Malem gradu in še čem,« meni Kovač in spomni na misel pokojnega častnega občana Nika Sadnikarja, da je Kamnik kot mamutovo mesto blagovna znamka, za katero se velja potruditi.

Pridih mamutovega mesta

»Kamnik bi dobil poleg srednjeveške vedute in zgodovinskega izročila tudi tisto, kar so ob najdbi mamuta menili tedanji meščani Kamnika, torej arheološko dediščino izrednega pomena za kulturno prepoznavnost in turistično ponudbo v širšem, tudi evropskem prostoru,« je po ustanovnem sestanku dejal kamniški župan Marjan Šarec. Dodal je, da bo občina zasebni fundaciji z javnim interesom nudila podporo tako pri iskanju nove lokacije in umestitvi skulpture v prostor kot pri načrtih, s katerimi nameravajo mestu vdahniti nov pridih mamutovega mesta. »Upam, da bo preteklost res preteklost in bo mamut končno ugledal luč sveta,« je še dejal Šarec.