Robert Kranjec je postal aboniran na stopničke. V devetih dneh je na zmagovalnem odru stal na vseh zadnjih štirih tekmah. V Saporu na Japonskem je bil tretji in drugi, konec tedna na prvih poletih v letošnji zimi v Vikersundu na Norveškem pa tretji in prvi. 31-letni Kranjec je polete začel zadržano, nato pa stopnjeval svoje dosežke. Čeprav je bil v soboto med osmoljenci glede na vetrovne razmere in sodniške ocene, se je zelo razveselil tretjega mesta. »Pred tekmo sem si želel uvrstitve med prvih šest, saj se z letalnico nikakor nisem ujel, zato na stopničke sploh nisem upal pomisliti. Očitno na letalnicah potrebujem več časa, da ujamem ritem in si upam tudi več tvegati. Z ožjimi dresi je letenje povsem drugačno, kot je bilo lani, zato potrebujem preboj v glavi, da grem odločno naprej,« je bil zadovoljen Robert Kranjec, ki je včeraj s silovitim napadom že v prvi seriji, poletom 231,5 metra in prednostjo desetih točk pred Schlierenzauerejem nakazal, da bo to njegov dan.

V finalu je pokazal psihološko trdnost in z 230 metri suvereno poletel do pete zmage v karieri. »Za menoj je super konec tedna, iztržek pa boljši, kot je kazalo po poletih minule dni, zato sem zelo vesel. Pogoji so bili boljši kot v soboto, v zraku je bilo več upora, le žirija nam ni namenila dovolj hitrosti za še daljše polete,« je po tekmi dodal Kranjec, ki zaradi izenačene konkurence ne more napovedati novih stopničk na naslednjih tekmah v Harrachovu na Češkem, kjer imajo že po tradiciji težave z vetrom.

Jurij Tepeš je s petim mestom, ki ga je razdelil z reprezentančnim soborcem Petrom Prevcem, dosegel svojo najboljšo uvrstitev v karieri na tekmah za svetovni pokal. Tepeš je bil edini Slovenec, ki je imel v Vikersundu vseh devet poletov čez 200 metrov. »S skoki na tekmi, razen zadnjim v nedeljo, še nisem povsem zadovoljen, a sem vesel, ker mi gre vedno bolje. Bolj kot s skoki sem zadovoljen z uvrstitvami,« je bil kratek Jurij Tepeš, ki v soboto deveti, včeraj pa je v finalu pridobil pet mest.

Peter Prevc je potreboval kar nekaj časa, da se je po lanskem padcu v Oberstdorfu in poškodbi rame znova privadil na letenje. V soboto je bil 26., včeraj je prijetno presenetil s petim mestom, potem ko je bil po prvi seriji celo četrti. »Zelo sem zadovoljen, da sem se dvignil po neuspelih poskusih v preteklih dneh in znova grem proti tistemu, kar sem lani nakazoval v Oberstdorfu. Niti v sanjah nisem pričakoval, da bom poletel 230 metrov. Odvalil se mi je velik kamen, saj je bilo še pred dvema dnevoma zame zelo mučno. Znova sem začel normalno dihati,« je bil zgovoren Peter Prevc, ki v Harrachovu še ni letel.

Po prvi zmagi med posamezniki v letošnji zimi je bil nasmejan tudi selektor Goran Janus: »Za nami ni le odličen, ampak popoln dan. Zame so po tekmi trije zmagovalci, poleg Roberta še Jurij in Peter. To je zgodovinski uspeh za Slovenijo, saj trije med šesterico še niso bili.«

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je s sobotno zmago, ki je bila že njegova 46. na tekmah za svetovni pokal, postavil nov mejnik. Po številu zmag se je na prvem mestu izenačil s Fincem Mattijem Nykaenenom. »Sreča je bila na moji strani, saj sem imel zelo dobre pogoje za letenje. Vse je šlo v moj prid,« je povedal Gregor Schlierenzauer, ki je bil včeraj tretji. Odziva Nykaenena na to, da ni več osamljeni rekorder, še ni, saj nekdanjega zvezdnika na Finskem že dva dni pogrešajo.