Slovenija je imela pred današnjo tekmo v medsebojnih dvoboju z Rusijo izrazito negativno bilanco, saj je na dosedanjih šestih uradnih tekmah vselej izgubila, a Deničevi varovanci v Španiji pišejo zgodovino in tako so po prvem četrtfinalu prišli še do prve zmage nad Rusi in se podali v svoj prvi polfinale, kjer jih v petek čaka zmagovalec četrtfinala med Španijo in Nemčijo.

Barcelona, četrtfinale SP:

Slovenija – Rusija 28:27 (14:13)


Prvi polčas:


10' - Tekma se je začela s hitrim golom Rusov, ki so zadeli že v 15. sekundi, nato pa sta sodnika presenetljivo hitro pričela z izključitvami in tako se je Slovenija že v tretji minuti znašla na igrišču z dvema igralcema več, a velike številčne premoči ni najbolje izkoristila, saj je v tem času na obeh straneh padel en gol. Po izenačenju Dolenca (2:2) je sledil padec v igri slovenske reprezentance, kar so Rusi kaznovali in v 8. minuti povedli s 5:2, strelsko sušo pa je v 10. minuti z golom s sedmih metrov le prekinil L. Žvižej.


22' - Slovenci še vedno niso našli načina, kako bi prebili rusko obrambo, ob tem pa so tudi izgubili kar nekaj žog, kar so Rusi kaznovali z nekaj zaporednimi goli iz proti napadov in njihova prednost je hitro narasla na velikih 5 golov (5:10). Nerazpoloženega Škofa je Denič zamenjal s Proštom in po nekaj njegovih obrambah je Slovenija dobila zagon ter s tremi zaporednimi goli v 18. minuti ujela priključek (8:10), v 22. minuti pa je po dveh golih Marguča ob igri z igralcem več izid tudi izenačila (11:11).


30' - Sledili sta skoraj istočasni izključitvi Bezjaka in M. Žvižeja, a so se Slovenci dobro branili in Rusom preprečili, da bi jim znova ušli. Po izenačenju na 12:12 pa so Deničevi varovanci z golom Skubeta v 27. minuti prvič na tekmi tudi povedli. V zaključku prvega polčasa sta ekipi dosegli še vsaka po en zadetek in na odmor so Slovenci odšli z minimalno prednostjo (14:13), kar pa je bil glede na potek igre in zaostanek že petih golov vendarle zelo dober izkupiček.


Drugi polčas:


45' - Drugi polčas se je začel s peto uspešno izvedeno sedemmetrovko na tekmi L. Žvižeja in Slovenci so prvič povedli z dvema goloma prednosti, a sledilo je obdobje boljše igre Rusov, ki so po sedmih minutah nadaljevanja znova prišli v vodstvo (17:18). S svojim prvim golom na prvenstvu je nato izenačil Bilbija, ob metu pa je nad njim grd prekršek storil nekdanji igralec Celja Harbok, ki je za udarec v obraz prejel tudi rdeči karton. Rusi so ostali brez najbolj nevarnega igralca, Slovencem pa je to dalo krila, saj so ob razpoloženem Proštu uspeli doseči tri zaporedne gole, kar je ruskega selektorja prisililo k minuti odmora. Slabih novic pa zanj s tem zanj ni bilo konec, saj je bil kmalu za tem tretjič na tekmi izključen Čipurin in Rusi so ostali še brez drugega igralca na tekmi. Slovenci so to izkoristili še z dvema zaporednima goloma in v 45. minuti povedli za velikih pet golov (23:18).


52' - Lepa prednost je nekoliko uspavala naše rokometaše, nepopustljivi Rusi pa so to kaznovali s tremi zaporednimi goli in tekma je bila ponovno povsem odprta (23:21). Sledila je izključitev Evdokimova in slovenska prednost je znova poskočila na +3, toda situacija se je v podobno obrnila v rusko korist, ko je bil izključen Zorman, kar so Rusi kaznovali z dvema goloma (25:24) in se znova povsem vrnili v igro za zmago.


60' - Ob novih dveh ruskih izključitvah je zadel Dolenec, toda Slovenci bi lahko iztržili še kaj več, a je Zorman izgubil zelo pomembno žogo, Rusi pa so izkoristili ponujeno in z golom znova prišli do minimalnega zaostanka. Zorman je svojo napako popravil z golom v 58. minuti, ki je Slovence popeljal na prag polfinala. Sledila je nova obramba razpoloženega Prošta, a so Deničevi varovanci zapravili priložnost, da bi tekmo že odločili v svojo korist. Po izključitvi Dolenca so Rusi z golom s sedmih metrov ponovno približali le na gol zaostanka, v infarktni končnici pa je zmago Sloveniji tudi z nekaj sreče z golom z devetih metrov prinesel Skube. Šelmenko je pred koncem dosegel še en gol, kar pa ni pokvarilo velikega veselja slovenskih rokometašev, ki so se prvič uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva, kjer se bodo v petek pomerili s Španci.



Najboljša strelca v slovenski izbrani vrsti sta bila Zorman in Luka Žvižej s petimi goli, odličen pa je bil tudi Prošt z 11 obrambami. Največ golov za Rusijo je dosegel Dibirov (6).