Zmota je v imenu tega menda vojvodinsko-madžarskega gurmanskega posladka, ki ob prelomih leta rad pokonci postavlja utrujene veseljake. Segedin namreč ni povezan z madžarsim mestom Szeged, kot je prepričan glas ljudstva, temveč gre za popačeno izpeljanko iz priimka Jozsefa Székélyja, novinarja in pesnika iz 19. stoletja, ki je izvirni avtor székelygulyása, kakor se jed pravilno imenuje po madžarsko. Hrvati in Srbi mu pravijo sekelji gulaš, kar je precej bližji zadetek od našega segedinca. Pravilno po slovensko se bi imenoval golaž sekeli, temu se ne bi mogli upreti ne slovničarji v knjigah ne tovarišice slovenščine po sindikalnih zabavah. Znano je namreč, da zeljnato-mesne jedi, kot so denimo segedinec, sarma in jota, uspešno preganjajo mačka oziroma veseljaško utrujenost, ki se bo v naslednjih dneh gotovo polotila marsikoga. Zato menda ni odveč, če si priskrbimo sestavine in takšno krepčilo skuhamo že kakšen dan pred novim letom, nato pa lepo pokritega postavimo na balkon ali okensko polico, kakor veli stara balkanska šega. Kar poglejte okoli sebe in štejte ekonom lonce na sosednjih balkonih. To lahko storite tudi, če sploh ne računate na novoletno utrujenost – skorajda namreč ni lepšega kot gotovost, da na tako nov dan še povsem svežega leta ne bo treba kuhati. Na zdravje, veliko sreče in dober tek!

Segedin golaž/golaž sekeli

Potrebujemo 1 kg svinjskega stegna, 1kg kislega zelja, 1 večjo čebulo, lonček kisle smetane ali čvrstega jogurta, 3 žlice olivnega olja, 3 lovorove liste, 1 žličko soli, 1 žličko poprovih zrn, 1 žlico sladke mlete rdeče paprike, 5 strokov česna, 1 dl vina.

Meso operemo in narežemo na manjše kocke. Čebulo sesekljamo in vsujemo v lonec, dodamo meso, pristavimo in na olju popražimo, da čebula postekleni. Česen drobno sesekljamo, stresemo k mesu, dodamo še sol, poprova zrna in lovorove liste. Prilijemo malo vode in pokrito počasi dušimo pol ure. Vmes po malem prilivamo vodo ter malo pomešamo. Ko se meso zmehča, v posodo stresemo kislo zelje in mleto rdečo papriko, ki smo jo prej pomešali z vinom. Pomešamo in pokrito dušimo še toliko časa, da se zelje povsem zmehča, meso pa lahko krhamo z vilicami. Še vroče nadevamo v krožnike ali skodelice ter na vsakega dodamo kupček segrete smetane oziroma jogurta. Postrežemo s kuhanim krompirjem ali strjeno koruzno polento, imenitno se bodo izkazali tudi koruzni žganci. Nekateri kuharji smetano dodajo že v lonec tik pred koncem kuhanja, ampak izvirni recept tega ne predvideva.