Potem ko bodo gradbinci podjetja Mineral predvidoma maja letos končali obnovo prvega dela starega mestnega jedra, bo prišla na vrsto še obnova Glavnega trga in večji del Stanetove ulice, ki bosta poleg novih tlakovcev dobila še klopce za sprehajalce in nove svetilke. Ko bo mesto razkopano, bodo izkoristili priložnost in hkrati obnovili še vodovod, kanalizacijo in plinovod. Celjski župan Bojan Šrot pričakuje, da bo drugi del obnove, ki bo stal okoli tri milijone evrov, s poldrugim milijonom evrov sofinancirala EU iz naslova razvoja regij. Predvideva tudi, da bodo vsa dela končana do junija prihodnje leto.

Ko bo mestno jedro dobilo novo podobo, trgovci in gostinci ne bodo več imeli izgovorov, da imajo zaradi razritih ulic manj obiskovalcev in manj zaslužka. Občina bo sicer že letos pripravila strategijo oživljanja mestnega jedra. Pripravila bo tudi projektno dokumentacijo, na podlagi katere se bo končno lahko začela gradnja nujno potrebne telovadnice ob I. osnovni šoli. Lani so obnovili stolp in zahodni trakt Knežjega dvorca in pridobili prostor za kulturne prireditve in stalno razstavo Grofje Celjski, letos pa bodo izdelali še investicijsko in projektno dokumentacijo za severni gotski del dvorca, ki je zdaj ruševina. Če bodo dobili evropski denar, bodo obnovo najbrž začeli prihodnje leto. Na svoj račun pa bodo letos prišli tudi krajani Šmartnega v Rožni dolini, katerim se bo izpolnila dolgoletna želja, saj se bo začela gradnja 672.000 evrov vrednega kulturnega doma.

Celjska občina sicer lani ni najela posojila, čeprav bi se lahko po proračunu zadolžila za 4,5 milijona evrov. Letos se lahko zadolži za 5,5 milijona evrov, v proračun pa naj bi se nateklo 52,9 milijona evrov prihodkov, odhodkov pa bo za 57,4 milijona evrov. mg