Devetindvajsetletna Črnjanka prvega mesta vodilne smučarke v karavani svetovnega pokala ni izpustila iz rok od uvodne tekme v Söldnu, ko je s prepričljivo zmago v veleslalomu napovedala boj za veliki kristalni globus.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Tina Maze pred prvo zasledovalko Nemko Mario Höfl Riesch že 387 točk prednosti oziroma skoraj štiri zmage. Mazejeva je do prvega daljšega oddiha pred božičnimi prazniki zbrala skupaj 919 točk. Točkovni izkupiček pa lahko do 31. decembra izboljša, saj bosta pred koncem koledarskega leta, 28. in 29. decembra, v Semmeringu še preizkušnji v veleslalomu in slalomu, tehničnih disciplinah, v katerih je bila Korošica v tej sezoni vedno na oziroma pri vrhu in nikoli slabša od četrtega mesta.

Blesti v tehničnih disciplinah, nekoliko slabša le v smuku

Mazejeva povsem dominira v veleslalomu, v katerem je na vsaki od petih tekem stopila na oder za zmagovalke, nanizala štiri zmage na prvih štirih veleslalomih, v Aareju pa zmagam dodala še tretje mesto. Prva je tudi v kombinaciji, v kateri je zmagala v St. Moritzu, v slalomu ni bila slabša od četrtega mesta v Leviju in je na tretjem mestu v posebnem seštevku discipline, enako je tretja v skupnem superveleslalomskem seštevku. Najslabša od disciplin je smuk, kjer ima uvrstitve na 10., 12. in 20. mesto ter je trenutno na 17. mestu na smukaški razpredelnici.

Na Švedskem dvakrat tretja

Najboljša slovenska alpska smučarka je zbirko izjemnih uvrstitev dopolnila na Švedskem, kjer je na veleslalomu in slalomu pod žarometi dvakrat osvojila tretje mesto. Mazejeva je bila po včerajšnjem slalomu, v katerem je slavila ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, zelo zadovoljna.

"Tekma je bila dobra, treba je bilo zdržati koncentracijo do konca in napadati na polno ter tvegati. Stvari sem imela kar dobro pod kontrolo. Sploh drugi tek se mi je zdel dober, sem napadala, dobro ocenila postavitev na pretežno ravninski progi. Mogoče sem prvi tek smučala še malce preveč zadržano in zaspano, ampak ob vseh teh tekmah mislim, da sem dobro opravila s prvim delom sezone," je bila po dveh dnevih tekmovanj pod žarometi na Severu Evrope zadovoljna Mazejeva.

»Težko je tekmovati s tekmovalkami, ki so osredotočene le na eno disciplino«

Slovenska smučarka je visok ritem držala na vsaki od letošnjih tekem ter zdržala vse pritiske, tako fizične kot psihične, in kot ena redkih v belem cirkusu kaže tekmovalno konstantnost v vseh disciplinah: "Z Mario (Höfl-Riesch) sva se pogovarjali, kako težko je tekmovati z dekleti, ki se osredotočajo le na eno ali dve disciplini. Nimajo pojma, kako je to, kakšen je napor in kako se počutiva, ko morava iz dneva v dan menjavati tekmovalni ritem. Dokler sem jim konkurenčna za najvišja mesta in se borim za zmage, ima vse, kar počnem v tej sezoni, tudi nek smisel in je veliko bolj zanimivo. Stopničke v Aareju sta uspeh, predvsem pa dokaz zame in ekipo, da kondicijsko nisem padla, da ohranjam koncentracijo in seveda dobro smučam."

S smučanjem je bil zadovoljen tudi vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, ki ga iz tekme v tekmo najboljša smučarka sveta navdušuje z zmagovalnim pristopom: "Pravzaprav imam zelo malo za komentirati - devete stopničke, petkrat zmaga in dvakrat stopničke tukaj v Aareju po celi turneji je super rezultat. Nimam kaj očitati tekmovalki, zelo dobro zdrži vse napore in funkcionira. V Aareju se je bil velik boj. Všeč mi je, kako se je odzvala na razmere na drugi progi v slalomu, ko je napadla na vso moč in prišla dol z veliko prednostjo. Čeprav ni bilo dovolj za zmago, je bil odnos pravi in dokaz, da ni utrujena kljub dolgi turneji. Najvažnejši del treninga je pavza. Nekateri tega ne upoštevajo, jaz to dejstvo upoštevam. Od danes dalje sledi štiridnevni počitek, ko Tina ne bo videla snega. V tem času bo Tina obnovila kondicijo in se regenerirala. Na sneg se bo vrnila 26. decembra, ko bomo opravili specifičen trening pred odhodom v Semmering."

Preberite tudi:Na obalo po moči za nove zmage