Nekatere so utrujene, druge poškodovane, tretje zunaj forme, četrte ne izpeljejo proge do konca, a nje – Tine Maze – ne ustavi nič. Tudi včeraj je z odliko opravila svojo nalogo in se v Areju še drugič v dveh dneh uvrstila na tretje mesto, tokrat v slalomu. Črnjanka je postavila nov rekord. Devetič se je uvrstila na stopničke pred novim letom, kar do zdaj ni uspelo še nobeni smučarki. V skupnem seštevku svetovnega pokala je prednost pred Mario Höfl Riesch povečala na 387 točk.

Uresničila se je napoved Andree Massija. Ta je po sredinem veleslalomu dejal, da napor, ki zaradi natrpanega urnika razjeda tekmovalke, na najboljšo smučarko sveta ne vpliva pretirano. Mazejeva je sicer zaostala za 17-letno Mikaelo Shiffrin, ki je prvič zmagala na tekmi za svetovni pokal, in Frido Hansdotter, a bila vseeno prepričljiva, boljšo predstavo pa je pokazala na drugi progi, ko je napadala s četrtega mesta.

»Tina je prikazala še eno vrhunsko predstavo. V prvem teku je imela rezerve. Lahko bi bolje izkoristila dobro startno številko,« je dejal vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, ki znova ni bil zadovoljen s progo za ogrevanje. »Ogrevalne proge so slabe. Snežna površina je drugačna kot na tekmi, drevesa so blizu proge. Na tej ravni se to ne bi smelo dogajati. Tudi to je razlog, da Tina takoj na začetku še ni imela dobrega občutka. Dobila ga je v drugi vožnji,« je pojasnil. Slabo pripravljeno progo za trening je okrivil tudi za poškodbo Marlies Schild. Ta je zjutraj, ko je Mazejeva počivala, želela preizkusiti teren, se poškodovala in morala odpovedati nastop. Massi je prepričan, »da je bil to plod slabe proge, a tega ne bo priznal nihče«.

Ekipa Tine Maze se bo z mrzlega severa Evrope odpravila na obalo, kjer se bo sproščala ob pogledu na valovanje Jadranskega morja. Ob tem bo obnovila moči, v pomoč pa ji bo tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek. »Tina zdaj prog ne sme niti videti, tridnevni obisk obale bo dobrodošel. Nežka Poljanšek jo bo skušala resetirati od misli, povezanih s smučanjem. Poskrbela bo, da bodo nekatere bolečine, ki jih čuti zaradi naporov, izginile. Tina ni kazala znakov utrujenosti, toda slej ali prej pride trenutek, ko odeja postane prekratka, kot rečemo v Italiji. Potrebnega je nekaj fizičnega treninga, da se moči obnovijo. Pride do mentalne nevrološke utrujenosti, ki je drugačna od mišične. Treba je spočiti mišice in dati možgane na pašo,« je Massi govoril iz svojih dolgoletnih izkušenj v svetu športa ter dodal, da to, kar letos počne Tina Maze, ni strm vzpon, temveč le ena stopnica na poti večletne evolucije.

Nasmejana Korošica je ob mejnikih, ki jih dosega v tej sezoni, včeraj dobila še eno priznanje, a se ni mogla udeležiti prireditve Športnik leta, kjer je zasedla drugo mesto. Po priznanje je vsako leto z veseljem prišla, tudi če je bilo treba hiteti z oddaljenega prizorišča tekme za svetovni pokal. Tokrat to ni bilo mogoče. »Športnik leta je velika stvar, ki Tini ogromno pomeni. Nikoli ne bom pozabil, kako smo pred dvema letoma v zadnjem trenutku v Courchevelu izbirali obleko za prireditev. V butik sem prišel v smučarskih čevljih in z voki-tokijem v roki, zato so me čudno gledali,« je dejal Massi in sklenil večerni klepet: »Športnik je neke vrsta zastave države. Razen v nekih nesramnih primerih športnik nikoli ne goljufa, ampak vedno odraža resnico. Besede nič ne pomenijo, veljajo le rezultati.«