Mojstrana. Tako nenadkriljivo pravljične ledene dežele v soteski Mlačca pri Mojstrani v enajstih letih, kar organizirajo žive jaslice, še ni bilo mogoče občudovati. Legendarni mojster lednega plezanja in ustvarjanja skulptur iz ledu Pavel Skumavec - Pajo se je izkazal, na roko mu je šlo tudi vreme. Ko vsaj odjuga ne bi bila prehuda! Vsak najmanjši grmiček, vsaka vejica z drevesa, vsak griček, vzpetina, vse je v ledenem ovoju. Tu je še ledeni vodnjak želja, pa ledeni prestol snežne kraljice, ledeni živalski vrt in seveda kulisa za predstavo z visokim ledenim slapom nad njo. Priprave na božične in novoletne predstave gredo v Mlačci h koncu, prva predstava bo 25. decembra ob 16. uri, sledile bodo po tri predstave še vsak dan do 30. decembra, pa na novega leta dan ter 5. in 6. januarja. Cena vstopnic je deset evrov za odrasle, sedem za otroke, enajst evrov pa je enotna vstopnica za predstavo in obisk planinskega muzeja v Mojstrani. Predstava sicer traja 40 minut.

»Zelo dobro je, če pridejo obiskovalci vsaj petnajst minut prej, saj ima ledeno kraljestvo kar petnajst sob, ki si jih je vredno ogledati. Lahko se slikajo s kraljico na snežnem prestolu, vržejo kovanec v vodnjak želja. Treba se je dobro obleči in obuti, prizorišče pa je dostopno tako za invalide kot za mamice z otroškimi vozički, pa tudi za starejše poskrbimo,« je povabila režiserka predstave Nataša Cotman, ki spretno »poveljuje« letos kar 25 igralcem. Uvodna svetopisemska zgodba je klasična, Natašin dodatek pa vsako leto malo drugačen in vsakič s posebnim sporočilom. Letos govori o sodobni družini, ki se izgublja v vsakodnevnih opravilih. Pred nami oživijo prezaposlena mati, odsoten oče, neuspešna študentka in osnovnošolka, iz katere se vrstniki norčujejo. Ponovno najdejo medsebojni dialog, ko se odvrnejo od vse elektronike, s katero so obdani, in se zazrejo drug k drugemu. »Sporočilo je torej, da ne smemo živeti drug mimo drugega, da se je treba pogovarjati, družiti med seboj in ne z mobilni telefoni in tabličnimi računalniki,« je povzela Cotmanova.

Vaje so potekale že od oktobra in nihče od igralcev, ki so stari od sedem pa do 28 let, se ne pritožuje. Letos je v predstavi tudi veliko plesa, kar zahteva še posebno pazljivost in spretnost – plesati z derezami na nogah po ledu pač ni enostavno. »Jaz sem tukaj že skoraj veteran, saj nastopam že v peti predstavi, igram pa preroka. Ukvarjam se tudi z oblikovanjem in delo, ki ga tukaj z ledom opravlja Pajo, me je fasciniralo, me potegnilo noter in zdaj sem zraven. Prav želim si pokazati ljudem, kaj je iz ledu mogoče ustvariti. Tudi v igranju uživam,« je dejal Tim Pregrad iz Kranja. Predsednik društva lednih plezalcev in ustvarjalec ledu Pavel Skumavc si za božič želi le eno: nizke temperature! »Najbolj pravljično je tukaj zvečer, ko prižgemo bakle in svečke. Sneg je malo prekril led, a to je le dobro, saj bo deloval kot izolator. Tudi v tej soteski se klima spreminja. Včasih ni bilo šans, da bi vanjo zapihal topel veter, zdaj se dogaja tudi to. Res se trudimo že od jeseni s pripravo šob za brizganje vode, veliko preizkušam, se igram z ledom. Ampak, narava je vedno močnejša. Kapo dol pred njo,« je dejal Pavel Skumavc.