V njihovo raziskavo je bilo vključenih petsto otrok. Ugotovili so, da je v primerjavi z otroki, ki živijo na območjih, kjer je zrak čist, pri tistih, ki odraščajo na območjih, kjer je onesnažen, kar trikrat več možnosti, da bodo avtisti. Pravijo, da je na žalost vzrok za avtizem zelo verjetno promet, poroča BBC.

Pri raziskavi so uporabljali podatke ameriške agencije za varstvo okolja. Proučevali so 279 otrok z avtizmom in 245 brez. Osredotočili so se na to, ali so bili v maternici in do prvega leta starosti izpostavljeni onesnaženemu zraku. Tako so prišli do zgoraj omenjene treditve, da je možnost za avtizem ob vdihavanju onesnaženega zraka kar trikrat večja.

Ali povezava res obstaja?

Kljub vsemu se drugi raziskovalci sprašujejo, zakaj in kako naj bi onesnaževanje vplivalo na možgane in na razvoj avtizma. Uta Frith z univerze v Londonu je dejala, da se ji ta vzročna povezava zdi zelo malo verjetna.

Težko je namreč ugotoviti, kateri od številnih dejavnikov, ki vplivajo na posameznika, pomeni večjo možnost za razvoj avtizma. Zaradi tega naj ne bi mogli reči, da je avtizem posledica onesnaženja zaradi prometa, lahko pa med njima vseeno obstaja določena povezava.

Sophia Xiang Sun iz centra za raziskave avtizma univerze v Cambridgeu pravi, da je znižanje onesnaženja v vsakem primeru dobro. „Vemo, da promet in z njim povezano onesnaževanje zraka prispeva k velikemu številu bolezenskih stanj, torej obstaja možnost, da vpliva tudi na razvoj avtizma.“