Šahist, igralec golfa in humanitarec. Ukrajinec Vladimir Kličko ima mehko slovansko dušo, toda ko stopi v ring, se prelevi v človeško bitje, ki ne pozna usmiljenja. Njegovo trdo pest so na obrazu občutili že mnogi, saj je v 62 profesionalnih dvobojih kar 51-krat predčasno z nokavtom tekmeca spravil na tla. »Jekleno kladivo« je tako nazadnje udarilo po Poljaku Mariuszu Wachu, dovolj močno, da ostaja svetovni prvak težke kategorije po verzijah WBA, IBF in WBO. Ker si starejši brat Vitalij lasti naslov verzije WBC, je njuna prevlada popolna.

V Semipalatinsku v Kazahstanu leta 1976 rojeni boksar je danes velika zvezda. Vlogo je dobil v hollywoodski uspešnici Oceanovih 11, nastopil je v glasbenem spotu Chrisa Cornella, na seznamu deklet (trenutno je samski), s katerimi si je v zadnjih letih delil posteljo, pa so same lepotičke in zvezdnice: igralki Yvonne Catterfeld in Hayden Panettiere ter manekenki Karolina Kurkova in Alena Gerber. Da ni le običajni svetovni prvak, zgovorno priča Sylvester Stallone, legendarni filmski Rocky, ki si je z navdušenjem ogledal zadnji dvoboj, skupaj z bratoma pa je tudi producent muzikala Rocky, ki bo že čez en teden v Hamburgu doživel premiero.

Kot najstnik se je veščin boksa učil v Varšavi na Poljskem, po besedah trenerja Jerzyja Kuleja pa je že tedaj imel trdo pest. »Z bratom sta na treningih demolirala druge boksarje,« se spominja. Večji del mladosti je sicer preživel v Nemčiji, kjer je bil njegov oče vojaški ataše Ukrajine, hkrati pa tudi major sovjetskih zračnih sil. Bil je tudi eden tistih, ki so bili zadolženi za čiščenje Černobila po jedrski nesreči, kar je hudo plačal, ko je lani umrl za posledicami raka.

Nase je 1,98 metra visoki, danes zagrizeni kajtar prvič opozoril na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti, kjer so mu okoli vratu nadeli zlato olimpijsko kolajno. Marca letos jo je prodal v humanitarne namene in zanjo iztržil milijon ameriških dolarjev, denar pa namenil otrokom v stiski v Afriki in Južnoafriški republiki. Promocija športa med mladimi je zanj ključna, v centrih v New Yorku in Berlinu pa se lahko otroci brezplačno naučijo skrivnosti borilnih veščin. »Šport pozitivno vpliva na misli in karakter. Rad pravim: zdrav duh v zdravem telesu,« pravi in ne skriva, da je tudi velik borec za demokracijo. Leta 2004 je večkrat letel v Kijev in podpiral Oranžno revolucijo, pridružile pa so se mu številne zvezde, med njimi nekdanji teniški igralec Boris Becker, nekdanji nogometaš Franz Beckenbauer, pevca Sting in Joe Cocker ter televizijski voditelj Thomas Gottschalk.

Potem ko je med amaterji v 140 dvobojih zabeležil kar 134 zmag, je konec leta 1996 prestopil med profesionalce. Šestnajstega novembra je nokavtiral Mehičana Fabiana Mezo, nato pa zabeležil kar 24 zaporednih zmag. »Med nasprotniki ne delam razlik. Na kolena želim spraviti vsakega, ki mi pride nasproti. Želim biti najboljši zmagovalec, kar je mogoče, zgodovina pa bo povedala, kje bo moje mesto v sagi o boksu,« razlaga svojo filozofijo.

Ko bodo čez desetletja govorili in pisali o doktorju športnih znanosti (na univerzi v Kijevu je doktoriral pred dobrimi desetimi leti), tudi poliglotu, saj govori štiri jezike (ukrajinsko, rusko, nemško in angleško), bo naslovna tema gotovo dvoboj, ki bi ga moral imeti leta 2009 proti Davidu Hayu. V Schalke Areni v Gelsenkirchnu so razprodali 61.000 vstopnic, a je Anglež zaradi domnevne poškodbe dvoboj odpovedal. Ker ni hotel razočarati navijačev, je Kličko poiskal novega nasprotnika, tedaj neporaženega prvaka po različici WBA Ruslana Čagajeva. Kar je sledilo, je bil neverjeten prikaz moči, pa čeprav si je med boksanjem strgal vez v ramenu. Dve leti kasneje sta se s Hayem vendarle pomerila, prav po tem dvoboju pa sta brata Kličko tudi uradno postala svetovna prvaka težke kategorije v vseh večjih različicah.

V soboto, ko je v Hamburgu nazadnje stal v ringu, je imel dodaten razlog več, da premaga nasprotnika: umrl je njegov dolgoletni prijatelj in sekundant ob ringu Emanuel Steward. »Pogrešamo te in mislimo nate. Zmago posvečam tebi,« je dejal veliki zmagovalec – tako v ringu kot tudi zunaj njega...