Slovenija bo iz evropskih skladov dobila 6,1 milijona evrov za preureditev športnih dvoran, ki bodo prihodnje leto gostile Eurobasket. Polovico te vsote bodo prejele Jesenice, ki bodo dvorano Podmežakla krepko posodobile in namestile novo strešno kritino, približno milijon in pol bo dobil Koper za Bonifiko, najmanj pa bosta prejela Ljubljana za Tivoli in Celje, kjer Zlatorog ne potrebuje večjih posegov.

V začetku novembra so postale pravnomočne vse izbire izvajalcev investicije za drugo fazo obnove dvorane Podmežakla. Občina Jesenice je ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport 19. novembra poslala obvestilo, da so bile izbranima izvajalcema v podpis poslane pogodbe.

"Prejeli smo odgovor ministrstva, da izvajalske pogodbe ne smejo biti podpisane pred izdajo odločbe o dodelitvi sredstev s strani organa upravljanja, t.j. ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je slednja podlaga za podpis pogodbe o sofinanciranju s strani ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Predvčerajšnjim, 20. novembra, pa smo bili pozvani še k predložitvi določene dokumentacije, ki se nanaša na objavljena javna naročila (gradnja in strokovni nadzor)," je danes sporočila podžupanja jeseniške občine Vera Pintar.

Trenutno so izpolnjeni vsi pogoji za začetek del na dvorani, vendar je treba počakati na nadaljnja navodila v skladu z zahtevami ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Investicijo poleg slovenske države delno financira Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013.

"Občina Jesenice je z izbranimi izvajalci v rednem kontaktu in so tako tudi sami pripravljeni na začetek, uvedba v posel in obvezna prijava gradbišča pa bi bili lahko opravljeni še isti ali takoj naslednji dan po podpisu pogodbe. Občina Jesenice je in bo tudi naprej sodelovala pri izpolnjevanju vseh zahtev pristojnih služb glede pridobitve nepovratnih sredstev sofinanciranja s ciljem, da bo dvorana do 30. junija 2013 nared za izvedbo eurobasketa 2013, seveda pa si želimo, da bi s strani pristojnih služb čim prej dobili dovoljenje za začetek obnove," so sklenili na jeseniški občini.