Slovenija bo v predtekmovanju nastopila v Celju, prvo tekmo pa bo odigrala 4. septembra proti Češki. Naslednji dan jo čaka Španija, nato pa Gruzija (7. 9.), Hrvaška (8. 9.) in Češka (9. 9.). Skupina s Slovenijo se bo v drugem delu križala s skupino D (Koper), v kateri so Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija in Švedska.

V skupino A (Ljubljana) so bile na žrebu, ki je potekal v Postojnski jami, izbrane Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija in Izrael, v skupini B (Jesenice) pa Makedonija, Litva, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Latvija in Srbija.

Na 38. evropskem prvenstvu, ki bo trajalo od 4. do 22. septembra, bo drugič v zgodovini nastopilo 24 reprezentanc. V drugi del, ki bo tako kot zaključni boji potekal v ljubljanskih Stožicah, se bo uvrstilo šestnajst najboljših ekip, ki bodo nato razdeljene v dve osemčlanski skupini. Vsaka reprezentanca bo v drugem delu odigrala novih petek tekem, zaključni boji oziroma od četrtfinala dalje pa bodo dvoboji potekali na izpadanje.

Žreb in spremljevalni program v Postojnski jami sta bila zanimiva in edinstvena. Začelo se je s košarkarsko tekmo zaslužnih slovenskih igralcev (Jaka Daneu, Slavko Duščak, Roman Horvat, Goran Jagodnik, Sašo Ožbolt, Samo Udrih) in glasbo Zorana Predina, ki je spisal uradno himno prvenstva V ritmih Triglava. Nadaljevalo z govori predsednika KZS Romana Volčiča, ministra za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žige Turke, simpatičnim športno-umetniškim vložkom, predstavitvijo maskote prvenstva Lipka ter pohvalnimi in vzpodbudnimi besedami predsednika Fiba Europa Olafurja Rafnssona in novega generalnega sekretarja Kamila Novaka.

Ples kroglic so opravile legende evropske košarke - Ivo Daneu, Peter Vilfan, Rašo Nesterović, Aljoša Žorga, Ibrahim Kutluay, Jorge Garbajosa in Aleksander Volkov.

"S tekmovalnega stališča smo s skupino zadovoljni, saj smo si kot nosilca želeli Španijo, ki smo jo tudi dobili. To pomeni, da se ji izognemo v četrtfinalu, ki bo za nas najbolj pomembno. Ostale nasprotnike smo prepustili žrebu. Na našo srečo se je izšlo na način, ki nam po mojem mnenju ustreza. V skupini imamo kvalitetne ekipe. Nikogar ne gre pocenjevati. V drugem delu se združimo s skupino D, v kateri so vse reprezentance premagljive, saj smo jih že premagali oziroma premagovali. Naš glavni cilj je še naprej, da se borimo in da pokažemo čim več, potem pa bomo videli kaj nam bo to prineslo," je žreb komentiral direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Skupine:

Skupina A: Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija, Izrael

Skupina B: Makedonija, Litva, Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Latvija, Srbija

Skupina C: Španija, Slovenija, Hrvaška, Poljska, Gruzija, Češka

Skupina D: Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija, Švedska

 

Kakovostni bobni:

Prvi boben: Španija, Francija, Rusija, Makedonija.

Drugi boben: Litva, Grčija, Slovenija, Velika Britanija.

Tretji boben: Italija, Hrvaška, Nemčija, Črna gora.

Četrti boben: Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna in Hercegovina.

Peti boben: Gruzija, Belgija, Latvija, Turčija.

Šesti boben: Češka, Srbija, Izrael, Švedska

18:30 Pri žrebu sodeluje sedem košarkarskih legend: Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Peter Vilfan, Rašo Nesterović, Jorge Garbajosa, Aleksander Volkov in Ibrahim Kutlay.

18:25 Predsednik Fiba Europe Olafur Rafnsson je v kratkem govoru dejal: "Prizorišče žreba priča o tem, da bodo organizatorji pripravili nepozaben dogodek."

18:20 Prvič je predstavljena tudi uradna maskota prvenstva Lipko.

18:15 Sledil je govor predsednika KZS Romana Volčiča in ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka. Slednji je prvenstvu obljubil podporo vlade, vsem udeleženkam prvenstva pa veliko sreče pri žrebu.

18:05 Žreb se je začel s prvo košarkarsko tekmo pod površjem. V zelenih dresih so zaigrali Jaka Daneu, Slavko Duščak in Romah Horvat, v belih pa Goran Jagodnik, Sašo Ožbolt in Samo Udrih. Kratko ekshibicijsko srečanje je potekalo ob ritmih uradne himne eurobasketa 2013 In the beat of Basketball, ki jo izvaja Zoran Predin