Do novega v vrsti vpoklicev v zadnjem času bo prišlo zaradi napak na krmilnih sistemih in vodnih črpalkah. Po navedbah Toyote zaradi napake sicer ni prišlo do nobene nesreče.

Vpoklic se nanaša na avtomobile letnikov od 2000 do 2011. Zaradi napake na krmilnih sistemih bodo vpoklicali 1,5 milijona vozil na Japonskem, 670.000 v ZDA in 496.000 v Evropi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ločeno bo največji proizvajalec avtomobilov v deželi vzhajajočega sonca zaradi napake vodne črpalke vpoklical še 350.000 avtomobilov v ZDA, 175.000 na Japonskem in 83.000 v Evropi.

Nekateri avtomobili imajo sicer obe napaki, nesreče ali poškodbe s tega naslova pa niso bile prijavljene.

Pri nas 198 vozil

V Sloveniji akcija zajema 198 vozil, od tega 43 toyot avensis in 155 toyot prius druge generacije, so za STA pojasnili v družbi Toyota Adria. Lastnikom vozil, na katerih se lahko pojavijo napake, bo Toyota v prvem četrtletju prihodnjega leta poslala vabila na pregled in zamenjavo delov.

Ob tem v avtomobilskem proizvajalcu poudarjajo, da gre za preventivno akcijo. Za vpoklic so se namreč odločili zaradi izboljšav na določenih delih.

V prvem primeru je problematična srednja volanska gred, saj lahko pride ob dolgotrajnem ekstremnem obračanju volana do skrajne lege do njene deformacije, v skrajnem primeru do škrtanja volana. V drugem primeru pa lahko težave povzroča vodna črpalka hlajenja hibridnega inverterja, saj lahko pride do motenj v njenem delovanju, posledično pa do prižiga različnih opozorilnih lučk, v skrajnem primeru do izklopa hibridnega sistema.

V obeh primerih bodo v okviru vpoklica zamenjali omenjene dele z izboljšanimi. Popravilo v prvem primeru traja poldrugo uro, v drugem pa dve uri, še pravijo v Toyota Adria.

Med Toyotinimi modeli, ki imajo napake, so hibridni model prius, corolla, wish in drugi, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Tokratni vpoklic je le eden od mnogih v zadnjem obdobju. Samo minuli mesec je Toyota zaradi morebitnih težav na stikalu za odpiranje voznikovega okna, ki bi lahko povzročile požar, vpoklicala 7,4 milijona avtomobilov.

Med letoma 2009 in 2010 je podjetje vpoklicalo prek 10 milijonov avtomobilov, ker so zaznali napako na krmilnem sistemu in pedalih za plin.