Miran Stanovnik, »puščavski lisjak«

»Vsako martinovanje, obisk osmice ali vinske kleti je bil zame poseben dogodek in povsod sem imel same dobre izkušnje. Mislim, da Slovenci postajamo vse bolj kulturni pivci vinske kapljice, je pa res, da se v nekaterih okoljih še vedno najdejo taki, ki vina ne znajo ceniti drugače kot po količinah. Moje letošnje martinovo bo sovpadalo z obiskom Sežane, kjer se bom udeležil preizkušnje Tekaški pozdrav jeseni na Krasu in tako združil prijetno s koristnim. Potem ko bom odtekel dvanajst kilometrov, si bom v dobri družbi zagotovo privoščil tudi vinsko kapljico. Rad imam dobra, kvalitetna vina, kar pa ne pomeni, da pijem le predikatna, ampak prisegam tudi na cviček in preostala vina. Pomenijo mi veliko spoštovanje do tistih, ki so jih pridelali, negovali trte, skrbno trgali grozde… Doma k dobrim jedem vselej postrežem dobra vina, njihova izbira je ena od pik na i mojega življenja. Med rdečimi in belimi izbiram glede na priložnost in vrsto jedi.«

Jure Jezeršek, vodja prodaje v Hiši kulinarike Jezeršek

»Tako kot vsa minula leta bom tudi letos martinovo preživel ob dobrem mladem vinu, dobri martinovi hrani in dobrih prijateljih. Martinov vikend smo minuli ponedeljek v Dvoru Jezeršek na Brniku odprli s predstavitvijo mladih vin štajerskih vinarjev, v prihodnje pa bom obiskal tudi prestolnico, kjer si bom privoščil kakšen kozarec dobre vinske kapljice. Katera vina mi gredo najbolj v slast? To so bela mlada vina, sicer pa s prijatelji vsako leto priredimo pokušnjo različnih vin in tako izberemo sebi najprimernejše in najljubše. Menim, da se Slovenci iz leta v leto bolj spoznamo na vina, tudi sam namreč opažam, da se je kultura pitja naših gostov precej izboljšala.«

Miha Ledinek, oskrbnik gostilne na Šmarni gori in letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju gostinstva (Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS)

»Malce za šalo, malce zares: odkar je nekdanji minister za zdravje Dušan Keber nekoč dejal, da je vino hrana, ne grem nikoli več lačen spat! Rdeča vina so mi ljubša od belih, saj se odlično podajo k mesu, ki ga imam najraje. Na Šmarni gori tudi letos nismo pripravili kakšne posebne vinske ponudbe, saj vina pri nas ne prodamo v velikih količinah, seveda pa ponujamo mlado vino. Gostje nas namreč obiščejo zaradi drugih vzrokov – rekreacije, svežega zraka, številni tudi zaradi dobre hrane. Kje bom martinoval? Tam, kjer vsa minula leta – doma, delovno, na Šmarni gori…«