S takšnim razpletom so bili lahko najmanj zadovoljni pri Ferrariju. Njihov adut za skupno zmago v SP Fernando Alonso je namreč le malenkostno zmanjšal razliko v vrhu SP. Zdaj ima Vettel še deset točk prednosti (255-245), do konca pa sta ostali le še dve dirki, naslednja bo čez 14 dni na novem prizorišču v ameriškem Austinu.

Po sobotnih večernih dogodkih - Vettel je pred tem na kvalifikacijah v zadnjem krogu ostal brez goriva in je dirkalnik moral ustaviti ob stezi -, ko so v vodstvu tekmovanja Nemca zaradi kršenja pravil kaznovali z odvzemom tretjega mesta iz kvalifikacij in mu prisodili zadnje, je le malokdo verjel, da bi lahko svetovni prvak prišel tik pod vrh. Kazen je bila tudi voda na mlin Alonsa, čeprav tudi prvo Ferrarijevo orožje ni imelo najboljšega izhodišča, saj je Španec dirko začel s šestega mesta.

Današnje dogajanje pa je stvari obrnilo na glavo. Začetek sicer ni bil najboljši za Vettla, ki je v boju s počasnejšimi tekmeci iz ozadja rahlo poškodoval svoj dirkalnik. Alonso je medtem hitro pridobil dve mesti, saj je Vettlov moštveni sotekmovalec Webber slabo opravil "domačo nalogo" in je Špancu že v drugem krogu dovolil, da ga je prehitel. Webber sicer ni končal dirke, ker je preveč poškodoval dirkalnik po trčenju s Sergiom Perezom in Sebastienom Grosjeanom.

Räikkönen ekipi: Dajte mi mir, vem kaj delam!

V prvem obdobju dirke je bil v vodstvu Lewis Hamilton, najhitrejši iz kvalifikacij. Toda Britanca je na cedilu ponovno pustil njegov McLaren, v 20. krogu je lahko le nemočno zapeljal ob stezo in končal dirko. Räikkönen je tako prišel do vodstva in ga obdržal do konca. Iz tira ga niso vrgli niti njegovi mehaniki, ko so mu skušali po radijski zvezi svetovati, kako naj odpelje do konca. "Pustite me pri miru, vem, kaj delam," je svojem slogu odgovoril Finec.

Številne nesreče pomagale Vettlu

Vettlu so pri preboju iz ozadja pomagali tudi nespretni tekmeci, saj je zaradi trčenj na stezo dvakrat zapeljal varnostni avto. Najprej po tem, ko je v zaščitni ogradi trdo pristal Nico Rosberg, drugič pa po akciji Pereza, ki je iz dirke izločil Webbra in Grosjeana. Vmes je moral Vettel še po nov nos dirkalnika v bokse, ker je pri zaviranju povozil znak iz stiropora in dokončno uničil sprednje krilce; po tretjini dirke je tako spet začel z 21. mesta, toda že po polovici je bil sedmi.

V zadnjih krogih je imel Nemec v rokah zanesljivo četrto mesto, vseeno pa se ni zadovoljil samo s tem. Tri kroge pred koncem je z napadom presenetil Jensona Buttona in se prebil do tretjega. "Iz dirke smo izvlekli največ, kar je bilo mogoče. Izgubil sem le tri točke, kar se je na začetku zdelo skoraj nemogoče," je bil zadovoljen dvakratni svetovni prvak.

Ledenega Finca zmaga ni ganila

Räikkönen je po dveh letih premora v formuli 1, ko se je ne najbolj uspešno preizkušal v reliju, spet stopil na vrh v svojem najboljšem športu. Skupno je današnja zmaga že 19. v karieri svetovnega prvaka iz leta 2007, a prva po Belgiji 2009. "Ne počutim se nič drugače kot običajno. Dobro je, da sem zmagal, a zato ne bom skakal od veselja. Sem pa vesel zaradi moštva, saj je za nami težka sezona. Upam, da bo ta uspeh dal krila tudi za naslednjo sezono," je po zmagi v svojem slogu dejal 33-letni Räikkönen.

Razplet današnje dirke odpira Vettlu možnost za ubranitev naslova že na naslednji dirki. V Austinu mora za to, da bi bil prvak tretjič zapored, zbrati 16 točk več kot Alonso. So pa iz igre za naslov dokončno odpadli še vsi tisti, ki so imeli pred Abu Dabijem vsaj teoretične možnosti; niti tretji Räikkönen, zdaj ima 198 točk, ne more več prehiteti Nemca, z današnjima ničlama pa sta brez možnosti tudi četrti Webber (167) in peti Hamilton (165).