Vodstvo dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Abu Dabiju je kaznovalo nemškega voznika Red Bulla Sebastiana Vettla zaradi kršenja pravil na današnjih kvalifikacijah in mu namesto doseženega tretjega mesta prisodilo zadnje startno mesto na nedeljski preizkušnji za VN Abu Dabija.

Vzrok za kazen je premajhna količina goriva v dirkalniku vodilnega v svetovnem prvenstvu. Vodstvo dirke je za analizo dogajanja v zadnjih trenutkih kvalifikacij, ko je Vettel z dirkalnikom obstal na stezi, porabilo več kot štiri ure. Nazadnje pa je odločilo, da Nemca kaznuje z odvzemom doseženega tretjega mesta. Dirko bo tako začel z zadnjega, kar bo zanj precejšnja ovira v boju za tretji zaporedni naslov prvaka, saj je njegov najbližji zasledovalec Fernando Alonso za njim le 13 točk.

Nekaj podobnega se je letos zgodilo tudi Lewisu Hamiltonu; dirkač McLarna je bil v Abu Dabiju danes najhitrejši, a je spomladi na dirki v Barceloni, ko je sicer tudi dosegel najboljši čas kvalifikacij, prav tako ostal brez goriva in tudi on je moral takrat dirko začeti z zadnjega mesta.

Hamilton je drugič zapored dosegel najboljši startni položaj na dirkališču Yas Marina, v tej sezoni pa je današnji "pole position" njegov šesti.