Samo v spodnji Vipavski dolini so včeraj prebivalcem brezplačno razdelili 2500 vreč s peskom. »V dveh urah so jih ljudje razgrabili več kot 700. Prihajali so iz vseh krajev Goriške. Vreče smo polnili v anhovskem Salonitu in v Zaloščah pri Dornberku. Ob poplavah minuli konec tedna smo jih razdelili več kot 5000,« je povedal poveljnik severnoprimorskega štaba za civilno zaščito Samo Kosmač. Boštjan Šinigoj je prišel po 20 vreč, da bi zaščitil proizvodne prostore podjetja v industrijski coni v nekdanjem Meblu v Kromberku. »Zadnje deževje mi je naredilo veliko škode, uspelo pa mi je rešiti stroje,« je povedal. Klementina Manfreda iz vasi Orehovlje pri Mirnu, kjer je bilo minulo soboto vse pod vodo, potrebuje le nekaj vreč: »Hišo imamo ob Vipavi. Z vrečami peska bomo dodatno zavarovali vrata. Sicer pa smo zadnje poplave dobro prestali. Vhode smo obložili z vodoodporno iverko in dodali tesnila, ki smo jih kupili v Merkurju. Sicer bi imeli v hiši najmanj meter vode.«

Po besedah Igorja Benka, poveljnika občinskega štaba za civilno zaščito Ajdovščina, so prebivalcem razdelili 1500 vrečk s peskom. Na domačiji Radivoja Komela v Gojačah pri Ajdovščini, kjer je minulo soboto voda vdrla v gospodarsko poslopje in odnesla betonske temelje, se pripravljajo na nove ure brez spanca. »Za gospodarskim objektom je nastala prava reka. Izračunali so, da je voda drla z močjo 1000 litrov na sekundo. Pod objektom je nastalo nekaj metrov globoko brezno,« je povedal Radivoj Komel. Prizadeti prebivalci Gojač pravijo, da do poplav prihaja po nekaterih posegih v naravi. Med drugim naj bi vode spremenile svoje poti po gradnji tamkajšnje lovske koče in nekaterih drugih objektov.

Zadnje deževje je močno poškodovalo tudi jez pri hidroelektrarni Gradišče pri Prvačini. Tomaž Paravan iz Soških elektrarn je povedal, da je pregrada za zdaj stabilna, največ, kar se lahko zgodi ob njeni morebitni porušitvi, pa je kratkotrajno povečanje pretoka v strugi brez nevarnosti dodatnih poplav. Sicer pa je včeraj na Goriškem sijalo sonce in tisti, ki imajo oljke, so se lotili pobiranja zrelih sadežev.