Na Nizozemskem že več mesecev poteka razprava o novi zakonodaji, sprejeti pod prejšnjo konservativno vlado, s katero naj bi po vsej državi tujcem z januarjem prepovedali uživanje marihuane. Vlada je želela s tem zmanjšati uporabo drog in zvezati roke preprodajalcem, ki na Nizozemskem kupujejo mamila in jih nato prodajajo v tujini.

Tujci prinašali 90 odstotkov prihodkov

Temu ukrepu so močno nasprotovali predvsem lastniki t. i. coffee shopov. Kot so opozarjali, bi to vodilo v neupravičeno diskriminacijo državljanov drugih držav članic EU nasproti državljanom Nizozemske, njim pa bi povzročilo hude izgube, saj predstavljajo dohodki od tujih turistov kar 90 odstotkov vseh njihovih prihodkov.

Nova nizozemska vlada, ki se oblikuje pod liberalnim premierom Markom Ruttejem, je nato sporočila, da bo prepoved omilila oziroma da bo odločitev o njeni uveljavitvi prepustila lokalnim oblastem. Amsterdamski župan je očitno ne bo uveljavil, saj meni, da bi to vodilo v več kriminala.

Amsterdam z namenom uživanja marihuane letno obišče milijon in pol turistov. »Ta milijon in pol ne bo rekel 'potem pa nič več marihuane', ampak bo v iskanju drog mrgolel po mestu,« je v intervjuju za časnik Volkskrant dejal Van der Laan. To bi po njegovem vodilo »v več ropov, prepire o lažnih drogah ter izgubo nadzora nad kvaliteto drog na trgu«.

Uporabniki marihuane predstavljajo tretjino turistov

Amsterdam velik del svojih prihodkov dobi od turizma, uporabniki marihuane pa predstavljajo približno tretjino vseh turistov v tem mestu. Na Nizozemskem sicer po ocenah deluje okoli 700 coffee shopov, ki prodajajo marihuano, od tega 220 v Amsterdamu.

Uživanje marihuane v tej državi ni zares legalizirano, a ga tolerirajo, že v 70. letih 20. stoletja pa so dekriminalizirali posedovanje manjših količin marihuane.