Nikjer ne piše, da morajo biti podpisi originalni

Nikjer v zakonu ne piše, da morajo biti podpisi originalni, je v izjavi novinarjem poudaril Möderndorfer; pomembno je le, da mora biti volja poslank in poslancev jasno izražena. Zato so danes vsi podpisniki zahteve za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu Virantu v elektronski obliki še enkrat poslali potrditev, da je bila njihova volja ob podpisu zahteve zelo jasna izražena, je dejal.

»Če misli, da sem podpise zlorabil, naj me ovadi«

Möderndorfer je ogorčen in prizadet, da Virant misli, da je te podpise poneveril oz. zlorabil. "Če je res tako, je njegova dolžnost, da me kazensko ovadi," je poudaril.

Potem ko je 27 poslancev PS, nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič, poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin v torek ponoči tik pred iztekom roka vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu, je Virant danes povedal, da obstaja problem pri referendumu o sanaciji bank. "Na prvi pogled kaže, da je zahtevi priložena kopija oziroma scan podpisov," je dejal.

Podpisujejo se na različne načine

Ravno Virant se je v začetku mandata zavzemal za posodobitev postopkov in zmanjšanje papirologije v DZ, da bi delovali elektronsko, je komentiral Möderndorfer. Kot je dodal, se v DZ podpisujejo na različne načine, vsi zakoni pa so enakovredni. Če bi danes preverjali podpise v preteklosti vloženih predlogov zakonov, bi padla polovica veljavne zakonodaje, je prepričan.

V PS sicer referendumov ne podpirajo, jih pa vidijo kot skrajno orodje, ko vlada ne spoštujejo več nobenega opozorila, namiga ali predloga, je še dejal vodja poslanske skupine PS. Ta vlada je pokazala, da ne zna in ne zmore več voditi države in v takem primeru je zahteva za referendum po njegovih besedah upravičena.