Pobudo so podprli mestni svetniki iz vrst SD, Zelenih Slovenije, LDS, Slovenske Lipe, Neodvisne liste za Maribor in Kluba samostojnih svetnikov. Obravnavo problematike na današnji seji mestnega sveta so zahtevali, "ker je začetek izvajanja sistema avtomatskega nadzora prometa v minulem tednu sprožil silovite reakcije mariborske javnosti, hkrati pa odprl mnoge dileme o zakonitosti, gospodarnosti in racionalnosti vzpostavljenega sistema".

"Kazni ne smejo biti predmet koncesijskih razmerij"

Mestnemu svetu so predlagali, da mestni upravi ukaže vzpostavitev začasnega moratorija na izvajanje sistema avtomatskega nadzora prometa do uskladitve projekta z zakonodajo oziroma predvidoma do 28. februarja 2013. V nasprotnem primeru pričakujejo od vodstva občine, da doseže ničnost vzpostavljenih pravnih razmerij.

Po besedah mestnega svetnika SD Toneta Gačnika poplačilo zasebnega partnerja ne bi smelo biti odvisno od pobranih glob. "Kazni ne smejo biti predmet koncesijskih razmerij, obsega kazni pa ni mogoče uporabiti kot stimulacije za ekonomska razmerja," je dejal.

Mestni svet naj bi po predlogu opozicije tudi pozval komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče, da preučita zadevo, predvsem kar zadeva ustreznost sklepanja javno - zasebnega partnerstva. Mestna občina Maribor je namreč s podjetjem Iskra sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri bo podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, v zameno pa se bo del plačanih kazni stekalo na njegov račun.

Populistična demagogija

Župan Franc Kangler je predlog opozicije označil za "populistično demagogijo" in spomnil na morebitne negativne posledice prekinitve pogodbe. Kot je dejal, bosta protikorupcijska komisija in računsko sodišče že tako ali tako preverila zavedo, pri čemer sam ne dvomi, da je bilo vse speljano v skladu z zakonodajo.

Postavitev merilnikov hitrosti, ki so začeli delovati prejšnji teden, je močno razburkala mariborsko javnost. Sistem je v prvih 36 urah delovanja zabeležil 5000 prekrškarjev. Po besedah Kanglerja bodo kršiteljem v prvem tednu namesto denarne kazni izdali le opozorila. Kljub temu so neznanci minuli konec tedna poškodovali dva radarja.