Mestna občina Maribor je namreč s podjetjem Iskra sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri bo slednje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa se bo 92 odstotkov vseh plačanih kazni stekalo na njihov račun. Kazni za prekoračitev hitrosti se sicer gibljejo od 40 do 1200 evrov.

Peticija proti radarskemu sistemu

Na spletnih družabnih omrežjih se je medtem začelo zbiranje podpisov pod peticijo proti radarskemu sistemu, ki je za zdaj vzpostavljen na 14, kmalu pa bo na 23 mestnih križiščih. Večino nasprotnikov moti predvsem dejstvo, da križišča z radarji niso posebej označena.

Z mestne občine so zato danes že sporočili, da bodo v kratkem pred vsak drog z radarjem postavili prometni znak in s tem voznike še dodatno obvestili, da se izvaja avtomatska detekcija. Ob tem bodo na drogove z radarji namestili še nalepko prometnega znaka, s kakšno hitrostjo je na tistem odseku dovoljena vožnja.

Oglasil se je tudi mariborski župan Franc Kangler, ki je pojasnil, da so se za celoten projekt odločili, ker so obstoječi semaforji dotrajani. "Za vzdrževanje zastarelega semaforskega sistema je mestna občina na letno porabila tudi do pol milijona evrov. S tem denarjem ni mogoče obnoviti celotnega sistema, zato smo se odločili za javno-zasebno partnerstvo," je dejal Kangler.

Kot je dodal, bo s tem projektom občina pridobila nov semaforski sistem, inteligentno usmerjanje prometa, ki skrbi za večjo pretočnost ob prometnih konicah, vzpostavitev novega optičnega omrežja, ki bo v letu 2013 omogočilo vzpostavitev brezplačnega brezžičnega interneta širom celotnega prenovljenega semaforskega sistema, glavno vodilo pri vsem pa naj bi bila po njegovih besedah skrb za večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

Župan je ob tem zanikal obtožbe, da se s tem projektom polnijo privatni žepi. Kot je zatrdil, se financira zgoraj navedena investicija. Spomnil je še, da je podizvajalec koncesionarja občinsko podjetje Nigrad, ki "daje kruh" 235 delavcem in njihovim družinam iz Maribora in okolice.