Nobena poteza župana Franca Kanglerja ni razjezila občanov Maribora tako kot razvpito javno-zasebno partnerstvo s podjetjem Iskra Sistemi. Projekt, po katerem se bo na račun ljubljanskega podjetja v prihodnjih 15 letih stekalo 92 odstotkov vseh glob, ki jih bodo plačali ujeti v radarske pasti, se je izkazal kot popoln politični fiasko.

Medtem ko je Kangler sprva še odločno branil odličnost zasebnih radarskih pasti, je zaradi šokantnega dejstva, da je sistem v samo 36 urah zabeležil 5000 prekrškarjev, zdaj dal v vzvratno prestavo. Svojim 5158 "prijateljem" na Facebooku je ta konec tedna napovedal, da bodo redarji vsem dosedanjim kršiteljem namesto izdanih kazni poslali le opozorila o prekrških. "V naslednjih dneh bodo na vašo željo postavljene tudi opozorilne table pred vsakim radarjem, na same radarje pa bodo nalepljene tudi dodatne oznake o omejitvi hitrosti, ki velja v območju vsakega radarja," je še napovedal mariborski župan.

Napovedana "amnestija" prekrškarjev ljudstva ni pomirila. Radarji, ki so že dobili vzdevek "lačni Franci", so (p)ostali najbolj osovražena novost v mestu, kar je potrdila tudi nedeljska akcija vandalov. Na Facebooku, ki ga Kangler zdaj uporablja kot svoj priljubljeni kanal obveščanja javnosti, čeprav ima na občini večglavo službo za te naloge, se je namreč v soboto oblikovala skupina "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora". V 24 urah se ji je pridružilo že blizu 500 ljudi. Spletno peticijo proti novim radarjem pa je podpisalo že več kot 4200 oseb. Nezadovoljstvo ljudstva, ki je nekoč Kanglerju v Ljudskem vrtu še navdušeno ploskalo, naj bi župan v soboto začutil na lastni koži. Po besedah nekaterih očividcev naj bi mu nekdo v glavo vrgel kovanec.

Sicer pa postaja vse bolj vprašljiva zakonitost javno-zasebnega partnerstva, ki je Mariboru za zdaj prineslo zgolj poostren radarski nadzor v 14 križiščih, do konca leta pa naj bi se skupno število radarjev povzpelo na 24. Ugledni pravnik Rajko Pirnat je namreč opozoril, da se morajo pobrane globe stekati dosledno v občinski proračun in v njem tudi ostati, ne pa da bi jih 92-odstotno prenakazali v žep družbe Iskra Sistemi. "Obseg plačila izvajalca ne sme biti v ničemer odvisen od obsega pobranih glob, ker bi to bila koncesija na izvajanje dejavnosti, kar je v našem pravu popolnoma nesprejemljivo," je za 24 ur poudaril Pirnat.