Oblike iskanja prihrankov v javnem sektorju bodo po resorjih različne. Petodstotno znižanje mase plač je povprečje oziroma ne bo linearno, je na današnji novinarski konferenci na ministrstvu pojasnil minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Navedel je nekaj podatkov oziroma možnosti za prihranek na večini resorjev v javni upravi. Po njegovih besedah so lani izplačila za delovno uspešnost znašala 79 milijonov evrov, za delo preko delovnega časa 87,2 milijona evrov in za dežurstva 15,9 milijona evrov, kar skupno znaša 182,2 milijona evrov. To pomeni 5,2 odstotka bruto mase plač v javnem sektorju v letu 2011, je pojasnil.

Branimir Štrukelj: Mi naj bi podpirali to, da bi nas ceneje in v krajših odpovednih rokih metali iz službe

Na področju zdravstva je bilo lani izplačil za delovno uspešnost, nadur in dežurstev za 98,6 milijona evrov, na področju vzgoje in izobraževanja in športa pa za 55,4 milijona evrov. Na občinah ta delež znaša 3,4 odstotka bruto mase plač, na ministrstvih in organih v sestavi pa 1,7 odstotka. Prav toliko tudi na področju socialnega varstva.

Večji prihranki so možni na področju zdravstva

Pličanič je zato izpostavil, da so na omenjenih postavkah večji prihranki možni na področju zdravstva, manjši pa na socialnem področju in področju državne uprave. Toda podatki kažejo po njegovem mnenju na pravilnost vladnih ukrepov. Kljub varčevalnim ukrepom so namreč izplačila na navedenih postavkah v javnem sektorju ostala praktično na isti ravni v primerjavi z lani.

Petodstotno zmanjšanje sredstev za maso plač tako po mnenju Pličaniča ne bo povzročilo niti masovnega odpuščanja javnih uslužbencev niti ne nižanja kakovosti storitev.

Turk: Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj denarja

"Od velike zgodbe o ne vem kakšnih odpuščanjih v javnem sektorju ni ostalo praktično nič, ta velik balon se je zdaj skoraj popolnoma izpraznil," je prepričan Pličanič. Tudi odpuščanje sicer pride v poštev, a to ni cilj vlade. Njen namen je, zatrjuje minister, racionalizacija.

Racionalizacijo bodo morali izpeljati predstojniki posameznih organizacij in organov

Sindikati so se na načrtovane ukrepe vlade odzvali kritično, a minister poudarja, da je čas, da resnici "pogledamo v oči". "Ne gre za vprašanje, kaj javnim uslužbencem ustreza, temveč za vprašanje, kaj državljani in državljanke od njih za svoj denar upravičeno pričakujemo in za vprašanje, kaj je zaradi finančne krize nujno storiti," je odločen.

Racionalizacijo po posameznih delih javnega sektorja bodo morali tako izpeljati predstojniki posameznih organizacij in organov. Pri tem je minister prepričan, da bodo povsod "enaki vatli" za vse zaposlene, ki so v enotnem plačnem sistemu.

V zakonodajnih okvirih bodo morali vzpostaviti tudi dialog s sindikati. Če se bodo ukrepi nanašali na pravice zaposlenih, je treba o tem obvestiti sindikate in kasneje pridobiti njihovo mnenje. Če bi prišlo do ukrepov, ki se nanašajo na sistem plač, pa se bo treba s sindikati pogajati, je pojasnila direktorica direktorata za javno upravo Mojca Ramšak Pešec.

Pličanič zavrača očitke o "priročniku" za odpuščanje

V javnosti so se sicer pojavili očitki, da obstaja nekakšen "priročnik" za odpuščanje, kar pa minister zavrača. Kot je dejal, gre za besedilo, ki izhaja iz zakonodaje o tem, kako se postopki odpuščanja delavca izpeljejo, če se predstojnik organa odloči za to pot racionalizacije. Pličanič v tem ne vidi nikakršne težave.

Ob predlogu proračuna za prihodnji dve leti je sicer poleg znižanja sredstev za maso plač v javnem sektorju veliko prahu v javnosti dvignila namera zvišanja spodnje stopnje DDV na nekatere postavke, tudi na časopise in revije. Mnenja o tem so tudi v vladni koaliciji različna, Pličanič pa je danes tudi to namero podprl.