"Cilj je, da stvari razčistimo. Bomo videli, kaj bo analiza pokazala," je povedal minister, ki ni izključil možnih kazenskih in civilnih odgovornosti stečajnih upraviteljev. Vlada je med drugim državno pravobranilstvo zadolžila, da preveri morebitne civilne odgovornosti v stečajnih postopkih ter da o teh ugotovitvah vladi poroča vsake tri mesece, je pojasnil minister.

Minister je ocenil, da je ob medijskih razkritjih reagiral hitro in v skladu z zakonom. Poudaril je, da je glavna odgovornost na sodni veji oblasti. Pličanič pričakuje, da bodo sodišča proaktivno ravnala in obveščala javnost. "Od zbornice stečajnih upraviteljev pričakujem, da v prihodnje sankcionira vse upravitelje, ki kršijo pravila. Dejstvo je, da ko gre za nadzor in ukrepanje ima naše ministrstvo zelo omejene pristojnosti,'' je na današnji novinarski konferenci v zvezi s s tako imenovano stečajno problematiko, torej spornem prijateljevanju stečajnih upraviteljev in sodnikov, dejal Pličanič.

Analiza vseh stečajev v zadnjih 20 letih

Kot je še dodal minister je vlada državnemu pravobranilstvo naročila, da pridobi podatke o stečajnih upraviteljih za zadnjih 20 let, ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za finance pa naložila vse dejavnosti za zagotovitev pridobitve vseh dejstev v zvezi z stečajno problematiko.

Spomnimo, minister je na zbornico upraviteljev že konec septembra vložil zahtevo za disciplinski postopek zoper sedem stečajnih upraviteljev, da bi ugotovila ali je v posameznih stečajnih postopkih prišlo do kršitev in naj v tem primeru sproži ustrezne postopke. Kot je takrat dejala ena od vpletenih stečajnih upraviteljic Melita Butara, ki je obenem tudi predsednica zbornice, je ''zbornica sklep o uvedbi disciplinskih postopkov izdala in ga poslala ministrstvu'', obenem pa opozorila, ''da ne more sankcionirati in obsojati dela svojih članov zgolj na podlagi javnih objav medijev, kot nekateri pričakujejo, temveč si mora prizadevati za krepitev zaupanja v pravno državo in za spoštovanje temeljnih človekovih pravic njenih članov".

Obsežneje smo o tem poročali:

Skupno umivanje rok Pličaniča in upraviteljev

Učinkovitejši in hitrejši insolvenčni postopki

Pličanič se je dotaknil tudi insolvenčnih postopkov, ki morajo biti po njegovih besedah učinkovitejši, hitrejši in cenejši. Na ministrstvu nadaljujejo s pripravo nove zakonodaje na tem področju, kasneje bodo pripravili nov predlog zakona, ki bo bolje urejal insolvenčne postopke. "Upnikom bomo dali večjo možnost pregleda nad upravljanjem s terjatvami, saj imajo po veljavni zakonodaji premajhno vlogo v insolvenčnih postopkih," je še povedal Pličanič.