Velenjski atlet je bil kaznovan, ker ga dopinški kontrolorji letos niso našli na naslovu 28. januarja, 30. maja in 20. junija. Buč bi moral svoje lokacije sprotno javljati prek sistema ADAMS, v katerem Slovenska antidopinška organizacija (SLOADO) od nacionalne skupine za testiranje, ki šteje 114 slovenskih športnikov, zahteva, da so zaradi nenapovedanih dopinških testov dosegljivi 24 ur na dan. Buč bo moral oddelku za boj proti dopingu povrniti tudi nastale stroške v višini 1500 evrov.

V odločbi piše, kako se je Boštjan Buč v pisni obliki branil pred kršitvami. Po njegovih trditvah 28. januarja letos na njegovem domačem naslovu v Mislinji ni bilo nobene osebe, ki bi se izkazala za dopinškega kontrolorja. Sam je bil v omenjenem terminu na pripravah v Keniji, od koder naj bi se po podatkih ADAMS sicer vrnil 20. januarja. Pravi, da se je odločil podaljšati bivanje, zaradi nedelovanja internetnih in telefonskih povezav pa ni mogel posodobiti podatkov v sistemu ADAMS, niti ni mogel komunicirati s tretjo osebo.

Za 30. maj je Buč med drugim obrazložil, da sploh ni bil obveščen o dopinški kontroli, zaradi česar se ni imel možnosti zagovarjati. Dejal je, da ima sistem ADAMS pomanjkljivosti, saj ne deluje, kot bi moral, skliceval pa se je tudi na pogovor vodje slovenske dopinške organizacije Janija Dvorška v Dnevniku, v katerem je ta izjavil, "da imamo v tem trenutku kar nekaj takšnih športnikov, ki povzročajo težave".

Za tretjo kršitev Buč navaja, da je bil 20. junija na lokaciji v Zlatiboru v Srbiji ter da ni bilo vloženega dovolj truda, da bi se ga našlo in testiralo. Trdil je tudi, da javljanje na telefon ni njegova dolžnost in je zato očitek neutemeljen.

Disciplinska komisija NAK v nadaljevanju našteva številne dokaze, na podlagi katerih naj bi bila njihova dejstva neizpodbitna. Da se je denimo Buč 26. januarja slišal z očetom, kar pomeni, da je imel dostop do tretje osebe, ki bi lahko spremenila podatke o njegovi lokaciji. Letošnjega maja naj bi bilo kup nejasnosti glede njegovega bivanja, Buč pa naj bi po navedbah NAK celo brisal zapise o enournem terminu v tekočem dnevu. Za tretjo obtožbo pa je NAK očital Buču, da če je že bil na določeni lokaciji, bi jo lahko bolje opisal, če jo je že sam našel na način, da ga je tja pripeljala gospa iz turistične agencije.

Boštjan Buč se lahko prek svoje zastopnice Maje Šerc zoper odločbo pritoži v 14 dneh. O morebitni pritožbi bo odločala arbitraža NAK.