Delodajalci v času pogajanj ne dajejo izjav, sindikalna stran pa pričakuje računalniške simulacije o tem, kako bo spreminjanje posameznih upokojitvenih pogojev vplivalo na višino pokojnine. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije tudi meni, da so potrebni popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, in glede starejših brezposelnih.

Pri ZSSS opozarjajo, da bi imeli tisti, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, do 60. leta starosti zelo dolgo pokojninsko dobo. Grozi jim, da se bodo morali upokojevati celo s 45 leti pokojninske dobe, poudarjajo. Predlagana reforma namreč ne upošteva dejstva, da so začeli delati zgodaj.

Pokojninska reforma: Prve reakcije sindikatov "dokaj pozitivne"

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti znova na delo. A ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarja zveza.

Socialni partnerji so pogajanja, ki potekajo dvakrat tedensko, v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli 19. septembra.

Po zdajšnjem predlogu bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti pokojninske dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti.

Pokojninska reforma: hudič se (tudi tokrat) skriva v podrobnostih