Po besedah predsednice NSi člani sveta stranke pokojninsko reformo načeloma podpirajo, imajo pa nekaj pripomb, predvsem glede pogojev za upokojevanje, ki zadevajo družinske člane. Tudi "stranka upokojencev" v tem trenutku Vizjakov predlog pokojninske reforme za razliko od Svetlikovega podpira. A kot je po včerajšnji seji izvršilnega odbora stranke DeSUS, na kateri je Vizjak predstavil podrobnosti reforme, povedal Erjavec, se "hudič skriva v detajlih".

Sicer so si po besedah Vizjaka v načelnih, ključnih rešitvah povsem enotni, podobno kot Erjavec pa tudi minister meni, da bodo nekatere podrobnosti zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predmet nadaljnjih usklajevanj.

"Vesel sem, da smo pri ključnih izhodiščih, ki predlog ločujejo od na referendumu zavrnjene pokojninske reforme, povsem na istem bregu, torej da so pokojnine tesno povezane z vplačanimi prispevki in da niso socialni transfer in korektiv, temveč zasluženo plačilo, ki izhaja iz aktivne dobe," je optimistično dejal Vizjak.

Po Erjavčevih besedah se v stranki zavedajo nujnosti sprejetja pokojninske reforme, zato imajo izhodišča njihovo zeleno luč za začetek javne razprave. "Seveda pa imamo tudi določena odprta vprašanja. Želimo, da bi bil predlagani informativni izračun res samo informativni, ne pa začetek rušenja medgeneracijske solidarnosti. Imamo še nekaj vprašanj tudi v zvezi z usklajevanjem pokojnin, ali naj bi to bilo enkrat ali dvakrat na leto," opozarja Erjavec.

Ministru Vizjaku je vodstvo stranke tako predlagalo, naj se v predlog zakona vnese člen, ki bi onemogočal nadaljnje padanje pokojnin v primerjavi s plačami. "Dogovor z Vizjakom je bil, da se bo en člen dopolnil v smeri, da pokojnina, ki je rezultat 40-letnega dela, ne sme pasti pod 62 odstotkov povprečne plače. Minister je temu pritrdil, povedal je, da se mu rešitev zdi smiselna," pravi Erjavec in poudarja, da včerajšnji pogovor z ministrom vsekakor ni bil zadnji. Še več, ker gre zakon v parlamentarno proceduro po rednem postopku, bo po njegovih besedah razprava mogoča praktično do zadnjega branja tega zakona.

V bran svoji stranki na očitke o nepodpori Svetlikovi reformi pa je Erjavec povedal, da je bila stranka zelo blizu podpori, a je takratni minister trmasto vztrajal pri nekaterih rešitvah. "Reforma ni padla zaradi DeSUS, ker te moči nismo imeli. V parlamentu je bil zakon sprejet, padel pa je zato, ker ni bil usklajen s sindikati," meni Erjavec, ki ni izključil možnosti podobne usode Vizjakove različice v primeru neusklajenosti s socialnimi partnerji.