"Za naša pogajanja je verjetno bistvena napoved, da bomo v sredo dobili nek nov predlog, ki ga bo predstavila vlada. Predpostavljam, da bo to kakšen kompromisni predlog," je novinarjem po današnjih pogajanjih dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa ocenjujejo, da glede vprašanja t.i. individualnih pokojninskih računov, ki so se ga dotaknili danes, ne bo težav. "Očitno ni nobenih problemov v zvezi s tem. Gre le za terminološke pripombe," je dejala Lučka Bohm iz zveze.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo

Zveza sicer meni, da so v predlogu potrebni popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti in bi imeli do 60. leta starosti zelo dolgo pokojninsko dobo. Po opozorilu zveze jim grozi, da se bodo morali upokojevati celo s 45 leti pokojninske dobe. Predlagana reforma namreč dejstva, da so začeli delati zgodaj, ne upošteva.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti znova na delo. A ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarjajo v zvezi.

V sindikatih pričakujejo zahtevnejše delo v sredo, ko bo ministrstvo za delo pripravilo računalniške simulacije o tem, kako spreminjanje posameznih postavk vpliva na višino pokojnine.

Socialni partnerji so pogajanja, ki potekajo dvakrat tedensko, v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli 19. septembra.

Predlagana reforma podaljšuje obračunsko obdobje za odmero pokojnine

Po zdajšnjem predlogu bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti pokojninske dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti.

Predlagana reforma podaljšuje obračunsko obdobje za odmero pokojnine z zdajšnjih 18 let na zaporednih 28 let, od katerih se odštejejo tri najmanj ugodna leta. Poleg tega uvaja t. i. informativne osebne račune.