V oddaji so spomnili na Gorenakove besede, izrečene v ponedeljek na seji državnega zbora med odgovarjanjem na poslanska vprašanja. Takrat je dejal, da je njegova naloga, da od vseh, ki preiskujejo ta dejanja, zahteva hitrejše, boljše in učinkovitejše delo. "Nekaj ste že videli. Začelo se je v Mariboru. Obljubljam vam, da se bo nadaljevalo. Bliža se čas resnice, vsaj za tiste, ki bodo prvi na vrsti. Vrsta pa bo dolga," je še povedal.

Danes je v razlagi teh navedb poudaril, da je njegova vloga zelo jasna. Kot je dejal, je na čelu ministrstva za notranje zadeve, kamor sodita policija in tožilstvo. "Državo so ugrabili, državo so pokradli, jaz sem pa tisti politik, ki je odgovoren za to, da stečejo procesi, kakršni morajo", je dodal.

Tudi pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Marjan Fank je zanikal, da bi bili pod pritiskom ministra, da hišne preiskave stečejo in poudaril, da njihove preiskave lahko usmerja le tožilec. Dodal je sicer, da prioritete z letošnjim letom določa tudi politika pregona, a vztrajal, da policija svojih postopkov ne vodi glede na politično pripadnost.

Vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija Jani Möderndorfer pa je v oddaji spet omenil, da preiskava poteka zoper predsednika največje opozicijske stranke. V evropskih demokratičnih državah je po njegovih besedah "skrajno nenavadno", da se pregleduje opozicijske prvake. To ne pomeni, da se jih ne sme, je dodal, ampak opozarja le na to, da je to zelo nenavadno.

Preiskave zaradi projekta Stožice zaključene, vsi pridržani na prostosti

Hišne preiskave, ki jih je danes izvajal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), so zaključene. Prav tako nobena oseba ni več pridržana, so sporočili s policije. Poleg projekta Stožice policija preiskuje tudi prodajo zemljišč in tokove denarja v tujino. Ljubljanski župan Zoran Janković ne namerava odstopiti.

Janković: Če potrebujejo še kak drug papir, pa naj pridejo

V zgodnjih jutranjih urah so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v okviru preiskave suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije prebudili Zorana Jankovića in nekatere njegove najtesnejše sodelavce. Preiskava je povezana s prodajo zemljišč in Stožicami. Janković sicer, kot sporočajo iz njegove odvetniške pisarne, ni bil pridržan s strani policije, slednja je prostore MOL pred kratkim zapustila.

Kriminalisti so bili tudi pri Jankovićevi sodelavki Jadranki Dakić. Potrkali so na vrata doma Zorana Jankovića, prav tako pa so bili tudi pri Urošu Ogrinu, predsedniku upravnega odbora podjetja Gradis skupina G, in Zlatku Sraki, lastniku Energoplana. Obe družbi sta lastnici Grepa, ki je gradil športno-nakupovalni kompleks Stožice. Tako Ogrin kot Sraka pa sta že prišla tudi v prostore skupne družbe, s kriminalisti pa naj bi odšla tudi v Stožice. Preiskave potekajo tudi v Electi.

Policija je prostore mestne hiše že zapustila, odnesli so nekaj kartonskih zabojev in se odpeljali v petih policijskih avtomobilih. Spomnimo, med preiskavo so na mestni občini sicer zapečatili pisarne, zaradi česar zaposleni niso mogli na svoje delovno mesto.

Od šestih dva pridržana

NPU bo besedah pomočnika direktorja NPU Roberta Črepinka danes na območju Ljubljane in Kranja izvaja obsežne kriminalistične aktivnosti v okviru predkazenskega postopka na področju gospodarske kriminalitete in korupcije. V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državo tožilstvo, utemeljujejo sume storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja ali uradnih pravic, goljufije na škodo Evropskih skupnosti, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja, ponareditve ali uničenja uradne listine ter sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Slovenska kazenska zakonodaja za ta dejanja predpisuje kazen tudi do osmih let zapora, je pojasnil Črepinko.

Predmet današnje preiskave je tudi "ugotavljanje zakonitosti finančnih tokov v višini več 10 milijonov evrov", je pojasnil Črepinko. V preiskavo so vključene tako fizične kot pravne osebe, ki so bile vključene v odločanje o izvedbi in financiranju tega objekta, je dodal Črepinko. Po neuradnih informacijah se preiskava nanaša na gradnjo in financiranje športnega kompleksa Stožice.

Od šestih oseb, ki so bile pridržane v jutranjih urah, so še vedno pridržane štiri osebe, prav tako pa poteka še pet hišnih preiskav. Kot je pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija, je bil pripor do 17. ure odpravljen za dve od šestih začasno pridržanih oseb. V okviru preiskave je lahko za osumljence odrejen začasen 48-urni pripor, nato pa morajo biti privedeni pred preiskovalnega sodnika, ki lahko odredi podaljšanje pripora.

Policija zapustila tudi Electo

Med pridržanimi je bil danes tudi Uroš Ogrin, direktor Grepa, ki je v v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana gradil športni objekt Stožice. Ogrinov zagovornik Boris Grobelnik je pojasnil, da je Ogrin še vedno na policiji, vendar pa naj bi se preiskava zoper njega kmalu končala, Ogrin pa naj bi bil izpuščen.

Po dobrih sedmih urah je več kot deset policistov in kriminalistov zapustilo tudi sedež Electe inženiring, s seboj pa so odnesli več kartonskih škatel zaseženega gradiva. Ko so policisti odšli, je pred novinarje v spremstvu svojega odvetnika Milana Krstića stopil tudi direktor podjetja Damijan Janković, ki pa je bil z izjavami zelo skop.

Starejši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića je dejal, da preiskave ne bo komentiral in ni želel povedati, kaj so policisti odnesli. Poudaril je le, da so bili policisti korektni in dodal, da je danes zelo srečen dan, saj je dobil prvorojenko. Izjav ni dajal niti njegov odvetnik Krstić.

Tekom dneva je bilo izvedenih 23 hišnih preiskav, od tega na devetih naslovih fizičnih oseb in na 14 naslovih pravnih oseb in drugih uradnih prostorih. Policisti sicer še vedno opravljajo pet hišnih preiskav, med drugim so še vedno v prostorih Electe, ki je v delni lasti Jankovićevih sinov.

Janković: preiskujejo me zaradi Stožic

Po končani preiskavi v mestni hiši je Janković v izjavi za medije potrdil, da ga preiskujejo v zvezi s projektom Stožice. Po Jankovićevih besedah policisti sumijo, da so se zgodila tri kazniva dejanja - nevestno poslovanje, zloraba položaja in goljufija pri pridobivanji evropskih sredstev.

Poudaril je, da so bili policisti, ki so pri njemu doma na vrata potrkali ob šesti uri, izjemno korektni, kar so potrebovali, pa da so dobili, je povedal. Sam ni želel ugibati o morebitnem ozadju preiskave, da se ne bo reklo, da se izgovarja na politiko. Kot je dejal, verjame v pravosodje in ostale organe, "ki so končno prišli, da se bo nehalo pisanje skozi posamezne kanale do posameznih medijev". Sedaj imajo organi vse dokumente "in naj izvolijo", je dodal Janković, ki so ga ob izhodu iz mestne hiše spremljali poslanki Pozitivne Slovenije Maša Kociper in Alenka Bratušek ter podžupana Tjaša Ficko in Aleš Čerin. ''In če rabijo še kakšen drug papir, naj pridejo.''

V hišni preiskavi pri Jankoviću doma so policisti zasegli računalnik njegove žene Mije ter Jankovićev ipad, ki ga, kot je dejal, sploh še ni prižgal. V mestni hiši pa so po Jankovićevih besedah zasegli računalnike vodje kabineta, podžupana Janeza Koželja in dveh tajnic, njemu pa ne, saj ga tudi nima.

Policisti pred MOL (Foto: Tomaž Skale)

Odnesli so tudi papirje v zvezi s projektom Stožice, je še povedal, ki pa so na različnih mestih, saj gredo zadeve pri njih skozi več oddelkov in služb, nazadnje pa do njega.

Janković je med drugim dejal tudi, da je ''prepričan, da je to strel v prazno, da ne bodo našli ničesar novega. Prepričan sem, da je to najboljši projekt, ker delamo največ. Je pa zanimiva zadeva, da me obtožujejo zlorabe položaja in nevestnega dela, pri tem pa ni govora o tem, da bi kdo kaj dobil. Istočasno pa bo zasebni partner po vsej verjetnosti šel v stečaj. Nekaj ne štima. Popolnoma sem miren.''

Janković je dejal, da si bo današnji dan zapomnil po treh dogodkih. Prav danes je dobil tretjega vnuka, partnerica Damijana Jankovića je namreč rodila deklico. Prav danes MOL po Jankovićevih besedah podpisuje "največjo pogodbo v Sloveniji", vredno 112 milijonov evrov, večino sredstev, 77 milijonov evrov, pa je prispevala Evropska unija, hkrati pa so ga danes obiskali tudi policisti.

''Zdaj vidite, kaj pomeni priimek Janković''

Policiji ne zameri, da je prišla, je poudaril, vendar ne more reči, da mu je to bilo všeč, saj da to ni prijeten dogodek in ga skrbi zaradi žene in otrok. Kar je policija potrebovala, bi lahko namreč po Jankovićevi oceni dobila tudi, ne da bi hodila k njemu domov in v pisarno, saj da je vse zabeleženo v sistemu informatike, ki da pri njih izvrstno deluje.

Hkrati ga zanima, kaj imata njegova sinova s projektom Stožice, "in zdaj vidite, kaj pomeni priimek Janković, ko pravite, kako je lepo mojima dvema sinovoma".

Da je bilo delo policije "maksimalno korektno", je ob odhodu iz mestne hiše dejal tudi Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin. Je pa, kot je poudaril, po vseh letih prakse presenečen, "na kakšne pravljice slovenska sodišča izdajajo odredbe za hišne preiskave". Po njegovih besedah je očitno najlažje od vseh odločb dobiti odredbo za hišno preiskavo, in da je to v Sloveniji postala "modna muha". Čeferin je poudaril tudi, da Jankoviću danes ni bila odvzeta prostost.

(Foto: Bojan Velikonja)

Očitki policiji: Prepozni ste

NPU v omenjeni preiskavi že več mesecev sodeluje z Davčno upravo RS, Uradom za preprečevanje pranja denarja kot tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije. Vse aktivnosti že ves čas usmerja specializirano državno tožilstvo.

Črepinko je v izjavi za medije odgovoril tudi na očitke, da se preiskave izvajajo zelo pozno, glede na to, da se sumi o nepravilnostih pri financiranju Stožic že dalj časa pojavljajo v javnosti. "Vse kompleksne preiskave so seveda dolgotrajne. Policija je večkrat tarča očitkov, vendar pa je treba povedati, da slovenska zakonodaja postavlja zelo visoke standarde, da lahko policija državnemu tožilstvu in kasneje preiskovalnemu sodniku predlaga izvedbo hišnih preiskav," je poudaril Črepinko.

Ozadje

Za povečanje grafike, kliknite nanjo.

Današnje hišne preiskave so del leto in pol trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, so sporočili z Generalne policijske uprave. Po neuradnih informacijah naj bi bile sicer današnje preiskave povezane s prodajo zemljišč in projektom Stožice, ki ga je gradilo podjetje Grep. Ta naj bi 2. novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejel dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov.

Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Ogrin, po pisanju medijev sedem dni pozneje, 26. avgusta, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor Boštjan Stamejčič, sicer vodja projektov na Electi.

Baza Dante je nato še isti dan 400.000 evrov nakazala Electi, ta pa dalje podjetju KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti ljubljanskega župana, in nekaj dni pozneje še 100.000 evrov rokometnemu klubu Krim, v katerem je Janković več let deloval kot predsednik.

Razlog za prenos denarja z računa Baze Dante na račun Electe naj bi bil prodaja stanovanja v Senožetih in poslovnega prostora v Tolminu, natančneje na Mestnem trgu 3.

Podatki geodetske uprave pa kažejo, da sta na tem naslovu dve zemljišči, na katerih stoji hotel Krn, obe nepremičnini pa sta v lasti podjetja Viago. To podjetje tudi upravlja omenjeni hotel. Ne prvo ne drugo zemljišče naj ne bi bila nikoli v lasti Electe ali Baze Dante, vendar pa obstaja možnost, da se nista vpisali v zemljiško knjigo.

Janković je sicer maja pojasnili, da so Grepu na občini plačali vse obveznosti skladno s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu in izključno na podlagi izvedenih del. Za posojilne pogodbe je, kot je zapisal, izvedel iz poročanja medijev.

Ob tem se je vprašal, kako je mogoče, da bi Grep podjetju Baza Dante posodil milijon evrov, Baza Dante bi januarja 2012 ves sposojeni denar - skupaj z sedemodstotnimi obrestmi na letni ravni - vrnila, pri tem pa naj bi vseeno ostalo še 400.000 evrov v zasebnih žepih. "Tak račun se preprosto ne izide," je zapisal Janković.

Preberite še:

Grepov denar na račun Jankovićeve firme

Grepovo posojilo za nakup Electinih nepremičnin

Ogrin pred upniki Gradisa skupine G skriva podatke o pravi višini terjatev