Pomembno je tudi, kako ljudje reagirajo na prekomerno obremenitev. Raziskovalna ekipa londonske univerze je odkrila, da sta obremenitev in stres prisotna pri vseh poklicih, pogostejša pa sta pri nižje izobraženih delavcih.

Zdravniki, ki v službi o veliko stvareh odločajo sami, naj bi bili deležni manjše obremenitve kot nekdo, ki dela v proizvodnji.

Svoboda odločitev je pomembna

V preteklosti je bilo že veliko nasprotujočih raziskav o vplivu stresa na delovnem mestu na srce in ožilje. V vseh študijah so ljudi spraševali, ali so na delu preveč obremenjeni; ali imajo dovolj časa, da opravijo svoje delo; kot tudi o svobodi glede njihovih odločitev. Potem so posameznike glede na odgovore razdelili na tiste s prekomerno obremenitvijo in na tiste, ki je na delovnem mestu ne občutijo. Tako so potekala večletna opazovanja.

Eden od raziskovalcev Mika Kivimaki je dejal: "Naše ugotovitve kažejo, da je obremenitev na delovnem mestu povezana z majhnim, a stalnim povečanjem tveganja za pojav srčnih obolenj, kot je na primer srčni infarkt."

Še bolj pomembni so gibanje, prehrana in cigareti

Za BBC je Kivimaki povedal, da je nevarnost za bolezni srca povezana tudi s samim življenjskim slogom: "Vemo, da kadilci, ki so prekomerno obremenjeni, potem še več kadijo. Ljudje, ki so zelo aktivni, lahko zaradi obremenitev na delovnem mestu postanejo manj aktivni, kar privede do prekomerne telesne teže. Vse to lahko privede do bolezni." Če ste prekomerno obramanjeni pa lahko z zdravim načinom življenja tveganje zmanjšate, je pojasnil.

"Ta študija kaže tudi, da je negativni učinek prekomerne obremenitve na delovnem mestu še vedno manjši, kot je na primer škoda, ki jo povzroča kajenje ali pomanjkanje gibanja," je dejal Peter Weissberg, direktor britanske fundacije za bolezni srca. "Uravnotežena prehrana, veliko gibanja in življenje brez cigaret so dejavniki, ki bodo zmanjšali tveganje.“

Tudi negotovost delovnih mest je v teh časih zelo pomemben dejavnik, so še poudarili.