Oba kandidata prihajata iz smučarskih skokov. Tomaž Kunstelj je predsednik SK Triglav in generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve. Med letoma 2002 in 2006 je bil predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo, med mnogimi funkcijami v OK Planica je bil tudi predsednik, v različnih vlogah je deloval v SK Dolomiti. "Za kandidaturo sem se odločil na predlog številnih smučarskih delavcev iz različnih klubov. Prednostna naloga bo izpeljati tekmovalni program do olimpijskih iger v Sočiju leta 2014 in posodobiti organizacijsko strukturo na SZS tako, da se znova uvede direktorje disciplin po posameznih panogah. Veliko dela nas čaka pri infrastrukturi, pri kateri je bilo v zadnjih desetih letih veliko narejenega v nordijskem delu, precej slabše so razmere v alpskem smučanju, kar se odraža v velikih težavah pri delovanju klubov," je pojasnil Tomaž Kunstelj.

Primož Ulaga kandidira s podporo SSK Ilirija Ljubljana. Z devetimi zmagami v svetovnem pokalu je drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Primožem Peterko (15 zmag), ima srebrni kolajni z moštvene tekme na olimpijskih igrah v Calgaryju (1998) in svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu (1988) ter bronasto za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala (1988). Bil je športni in poslovni direktor nordijskih reprezentanc ter direktor trženja na SZS, s katero je trenutno poslovno povezan kot zunanji sodelavec. "Ker sem športnik, me zanimajo predvsem uspehi v športnem delu, ki morajo biti produkt sistema. SZS mora biti v službi športa in klubov. V pogovorih s klubi nisem slišal niti enega, ki bi bil zadovoljen z delovanjem SZS, ampak se čutijo zapostavljene. To pomeni, da je treba spremeniti predvsem miselnost in filozofijo, s katero deluje zveza," je povedal Primož Ulaga.

Po seji izvršnega odbora SZS, ki je bila v ponedeljek, 10. septembra, so v sporočilu medijem zapisali, da bodo programi kandidatov objavljeni že včeraj takoj po seji komisije. Ta je pregledala vlogi in ugotovila, da sta popolni, a se bo s kandidaturama najprej v sredo na jutranji seji seznanil izvršni odbor SZS in nato na spletni strani objavil programa kandidatov. Če ne bodo spremenili ali sprejeli kakšne nove odločitve.