Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je bila zakonita in utemeljena, je odločilo sodišče. Glede na delo, ki ga je kot veleposlanik opravljal, bi od njega pričakovali neoporečen odnos do obveznosti ter spoštovanje zakonov in podzakonskih avtov, Reberc pa je vse to kršil, njegovo ravnanje je imelo celo znake kaznivih dejanj, piše v sodbi. In še, da je bilo njegovo delovanje povsem neprimerno za uslužbenca, ki naj bi predstavljal in zastopal interese Slovenije v tujini. Reberc se je prek svojega pooblaščenca Borisa Grobelnika že pritožil na višje sodišče. Predlaga mu, naj sodbo spremeni, razveljavi in razpiše obravnavo ali pa vrne prvostopenjskemu sodišču v novo sojenje.

Nekdanjega veleposlanika so vrgli iz službe iz treh razlogov. Sredi leta 2010 je uslužbenki veleposlaništva naročil, naj predrugači datum na enem od blagajniških prejemkov, ki ga je nato podpisal in posredoval uslužbencu v kabinetu predsednika vlade. Poleg tega se je po njegovem odhodu z veleposlaništva izkazalo, da manjka za okoli 2500 evrov računalniške opreme. Približno 1500 evrov je veleposlaništvu poplačal, ostalega pa ne.

Kupoval enormne količine orodja, gospodinjskih pripomočkov...

In še zadnji očitek: v času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 je nabavil enormno količino različnih gospodinjskih pripomočkov, orodja, goriva, knjig in tako dalje. Iz popisa drobnega inventarja začasne odpravnice poslov je mogoče razbrati, da je bilo ob njegovem odhodu v rezidenci 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 25 desk za rezanje, 34 lijev, 29 lupilcev za krompir, 83 obračalk, 100 zajemalk, 880 jedilnih nožev, 5 fritez in tako dalje. Njegovi kuhinjski nakupi so bili "težki" najmanj 21.800 evrov. Nabavil je tudi za 11.490 evrov električnega in ročnega orodja - med drugim pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 16 dlet, 107 izvijačev, 37 klešč, štiri zračne kompresorje in 25 posod za gorivo. Pa še tri električne brusilnike, pet kotnih električnih brusilnikov in štiri stroje za profesionalno rabo (dva stoječa vrtalna stroja, brusilnik in stoječo električno žago za les). Kupoval je tudi antene, kamere, alarmne naprave, za 4700 evrov navadnih in varčnih žarnic, najmanj 900 knjig, vrednih 33.800 evrov, ter za 40.200 evrov goriva. Za slednjega je odštel 935 evrov na mesec, več kot še enkrat toliko kot v letu 2006 njegov predhodnik Tomaž Lovrenčič. Ali če primerjamo s po velikosti primerljivim veleposlaništvom v Dublinu: leta 2009 je porabil petkrat več denarja za pisarniški material, osemkrat več za časopise in knjige, devetkrat več za čistilni material, 49-krat več za drug splošni material in tako naprej.

Na španskih črpalkah se velikokrat zmotijo

Šestinštiridesetletni Reberc je na sodišču zagotavljal, da se je pri vseh nakupih držal veljavne zakonodaje in da zunanje ministrstvo ni določilo kriterijev glede opremljenosti posamezne rezidence. Po njegovih besedah je gospodinjske pripomočke potreboval zato, ker je sam nameraval prirejati sprejeme (hotel ali catering sta se mu zdela predraga), pripomočke za gradnjo zato, ker je bila rezidenca v razsulu in se je sam lotil obnove, po vlomu v veleposlaništvo leta 2008 je sam izdelal in montiral rešetke na oknih in vratih, namestil reflektorje s senzorji in zamenjal ključavnice... Veliko bencina je porabil zato, ker je bil v zvezi s predsedovanjem Slovenije EU leta 2008 vabljen na različne TV-oddaje in kvize za promocijo naše države. Glede nakupa dizelskega goriva pa je dejal, da so se na črpalki zmotili in da je šlo v resnici za bencin - na veleposlaništvu namreč niso imeli avta na dizelsko gorivo. A sodišče je podvomilo, da je prišlo do takšnih napak pri 56 točenjih, je zapisano v sodbi.

Reberc je v tožbi proti državi trdil, da je bila izredna odpoved nezakonita, ker mu niso omogočili zagovora, in da je bila izvedena po poteku zakonsko določenega roka. Sodišče je ugotovilo, da to ni res in da so bili tudi razlogi za odpust utemeljeni. Njegovo ravnanje ima znake različnih kaznivih dejanj, zato ga je ministrstvo že ovadilo zaradi ponarejanja listin, ponarejanja ali uničevanja uradnih listin, poneverbe, zlorabe položaja in nevestnega dela v službi.