Zdravstvene trditve, ki so se v večini nanašale na ugoden učinek probiotikov na izboljšanje prebave in povečanje odpornosti organizma, so bile tudi tokrat ocenjene za neutemeljene. Zanimivo pa je, da je zeleno luč dobila trditev, ki se nanaša na flavanole v kakavu v povezavi z njihovim pozitivnim vplivom na žilni sistem. Ugotovljeno je bilo, da kakavovi flavanoli pomagajo vzdrževati elastičnost žil, kar pripomore k normalnemu pretoku krvi. V opravljenih raziskavah na ljudeh so potrdili ugoden učinek flavanolov na žilni sistem, saj se je pri testiranih ljudeh izboljšala žilna funkcija.

Kakavove flavanole najdemo v kakavu in čokoladi z visokim deležem kakava, pozitiven učinek na širjenje žil pa naj bi imel že enkratni odmerek v zadostni količini. Z rednim uživanjem kakavovih flavanolov lahko torej pripomoremo k zdravju ožilja in izboljšanju njegove funkcije. Za ugoden učinek zadostuje 200 miligramov kakavovih flavanolov na dan, čemur zadostimo z zaužitjem 2,5 grama kakavovega praha z visoko vsebnostjo flavanola ali z 10 grami temne čokolade. Na Inštitutu za nutricionistiko sicer upajo, da takšna trditev potrošnikov ne bo spodbudila k povečanju uživanja čokolade, temveč predvsem k nadomeščanju sicer zaužite čokolade s kakovostnejšimi temnimi čokoladami kot del sicer uravnoteženega načina prehranjevanja.

Kaj pa soja za menopavzo in olje za holesterol?

Ocenjeni so bili tudi sojini izoflavoni, ki naj bi imeli ugoden učinek pri lajšanju težav žensk v menopavzi. Trditev se je nanašala na ugoden vpliv sojinih izoflavonov na vzdrževanje kostne gostote in uravnavanje različnih simptomov, na primer vročinskih valov. Ti trditvi sicer nista dobili negativne ocene, vendar za zdaj ni dovolj dokazov, ki bi utemeljevali njuno uporabo na živilih. Podoben je bil tudi razplet ocenjevanja polifenolov iz oljčnega olja v povezavi z vzdrževanjem normalne ravni tako imenovanega dobrega holesterola HDL. Za polifenole iz oljčnega olja je bila sicer že pred časom odobrena trditev, da prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom. Takšna trditev se lahko uporablja na kakovostnih oljčnih oljih z zadostno vsebnostjo hidroksitirosola in njegovih derivatov, je v sporočilu za javnost poudaril doc. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.