"Ne le da (so)ustvarja alternativno televizijo javni radioteleviziji v očitno podnormiranem okolju in v nasprotju z minimalnimi demokratičnimi standardi transparentnosti, pač pa med drugim spodkopava stabilnost delovanja javnega zavoda Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki je zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena," je napisala Majda Potrata v vprašanju ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turku.

Ob tem je še zapisala, da največja koalicijska stranka objavlja seznam nezaželenih oddaj in voditeljev, ministri pa polemizirajo o primernosti in potrebnosti posameznih oddaj, kot da so programski svet Radiotelevizije Slovenija.

Zato ne preseneča, navaja poslanka, da je na dogajanje na področju delovanja medijev opozorila tudi organizacija Novinarji brez meja, ki je opozorila na razrešitev štirih članov nadzornega sveta RTVS. Vlado tako med drugim sprašuje, po katerih določilih je razrešila omenjene nadzornike. Hkrati pa sprašuje tudi, kako bo znižanje prispevka za programe RTVS, ki ga je potrdila vlada, vplivalo na obseg in kakovost izvajanja javne službe.

Poslanka je spomnila še na napoved vlade, ki je v normativnem programu za jesen predvidela spremembo zakona o medijih in zakona o RTVS po skrajšanem postopku. Ministra Turka tako sprašuje, kakšne bodo predlagane spremembe in kako pri sprejemanju zakonodaje zagotavlja vključenost strokovne in zainteresirane javnosti. Pri tem navaja, da na pomembnost sodelovanja javnosti opozarja tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.