Še danes je pričakovati tudi uradno najavo odvzema naslovov s strani USADA. Kot je dejala njihova predstavnica za CNN, ''njegova odločitev, da se ne bo več zagovarjal pred obtožbami dopinga, pomeni doživljenjsko prepoved in izgubo vseh naslovov od 1. avgusta 1998 dalje.''

Armstrong je v pisni izjavi dejal, da ''pride čas v življenju vsakega človeka, ko mora reči 'dovolj je'. Zame je ta čas prišel sedaj.'' Spomnimo, USADA Armstronga obtožuje uporabe posedovanja, preprodaje in zalaganje drugih s prepovedanimi poživili, kot tudi prikrivanja vsega tega.

Armstrong, ki se je dolgo bojeval in zanikal vse obtožbe že od vsega začetka, je svojo najavo, da končuje bitko, podal potem, ko je v ponedeljek izgubil bitko na sodišču, s katero bi se zaustavil pravi postopek Usade proti njemu. Slednjo tožbo je agencija začela več kot leto dni potem, ko se je Armstrong uradno upokojil iz kolesarstva in se podal v triatlon.

40-letnik, ki se je zmagoslavno vrnil na kolo tudi potem, ko je prebolel raka na modih, je na ''alfi in omegi'' kolesarskih tekmovanj med leti 1999-2005 zmagal štirikrat, in nato še leta 2011. Zase pravi, da je najbolj testiran športnik na svetu, nikoli pa mu niso dokazali kakršnihkoli nepravilnosti.

Lahko Armstrongu sploh odvzamejo naslove?

Še vedno obstajajo vprašanja, ali ima lahko USADA, kvazi-vladna agencija, ki je sicer priznana kot uradna antidopinška agencija za olimpijske, panameriške in paraolimpijske športe v ZDA, sploh pristojnost, da Armstrongu odvzame naslove.

Mednarodna kolesarska zveza, ki bi morala biti po mnenju Armstronga arbiter med njim in USADA, je že nasprotovala agenciji in njenim trditvam, da imajo zakonska pooblastila za odvzemanje naslovov. Zvezo je podprla tudi USA Cycling, uradna kolesarska organizacija, ki jo priznava tudi Olimpijski komite ZDA.


(Foto: AP)

USADA trdi, da ima izjave Armstrongovih nekdanjih sotekmovalcev, ki potrjujejo, da je športnik skozi svojo celotno kariero jemal steroide. ''Gre za srce parajoč primer tega, kako lahko 'zmaga za vsako ceno' močno oškoduje kulturo športa, če ostane nekaznovana. Prevzame lahko pošteno, varno in odkrito tekmovanje, za 'čiste' športnike pa je kazen zagotovilo, da je še upanje za nadaljnje generacije, da bodo lahko tekmovale na ravni 'igranja po pravilih','' je dejal izvršni direktor Travis T. Tygart.

Armstrong je Tygartovo preiskavo označil za ''neustaven lov na čarovnice''.

Predsednik WADA: Armstrongu naj odvzamejo vse naslove

Na Armstrongovo odločitev se je odzval tudi prvi mož Svetovne protidopinške agencije (WADA) John Faley, ki je prepričan, da Američanova odločitev, da se ne bori proti obtožbam, dovolj zgovorno priča o njegovi vpletenosti v dopinški škandal. "Imel je priložnost, da dokaže, da so vse obtožbe neresnične, namesto tega se je odločil za nasprotno. V tem primeru lahko torej ugotovimo, da obtožbe niso bile brez podlage,“ je za Reuters povedal Foley, ki  zahteva, da se kolesarju vsi osvojeni naslovi iz Dirke po Franciji odvzamejo.

"Če se dokazi opirajo na kariero, ki vključujejo tudi zmago na sedmih Tourih, potem bi mu morali te naslove odvzeti,“ je dejal predsednik WADA, ki ga je predaja teksaškega kolesarja razočarala. "To je žalostno. Še nikoli ni šel pred razsodišče, nikoli ni bilo kakršnega koli zaslišanja na to temo. Le od česa je potem tako utrujen?,“ se sprašuje Fahey. Avstralec meni, da je zdaj na potezi USADA, ki mora sprejeti formalno odločitev s sankcijami vred.

Po Faheyjevem mnenju je teža dokazov, ki so bili zbrani v zadnjih nekaj letih, prevelika. "Treba je pogledati dejstva in dokaze. Imamo deset kolesarjev in številne druge priče. Da zanika obtobe lahko pomeni le eno – je goljuf.“

Mednarodna kolesarska zvezabo počakala na odgovor Usade

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je sporočila, da bo komentirala primer ameriškega kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga šele, ko bo dobila uradno pojasnilo in dokumente Usadae, ki preiskuje kolesarja zaradi suma zlorabe dopinga.

"Uci je prepričana, da Armstrongova odločitev, da ne bo sodeloval v procesu, ni v prid kolesarju. Seznanjeni smo, da je Usada napovedala črtanje vseh izidov Armstronga od leta 1998 naprej in da mu bo dosmrtno prepovedala nastopanje v tekmovanjih športov, ki priznavajo WADC," je Uci zapisala v sporočilu. "Sklicujoč se na člen 8,3 WADC mora Usada v primeru, ko ni zaslišanja, predložiti vsem strankam vprašanja. V tem primeru so to g. Armstrong, WADA in Uci. Usada se sklicuje, da ima pristojnost v tem primeru, Uci pa pričakuje na členu 8,3 WADC utemeljeno odločitev. Dokler Usada ne bo sporočila tako podprte odločitve, Uci ne bo dajala izjav," so še zapisali v mednarodni zvezi.