Gre za skupino, kot si sami pravijo, upokojencev z veliko prostega časa, ki jo je oplemenitila še njihova mlajša članica. Pravo smer sestavljajo Petra Koblar, Srečko Pirih, Franci Vovk, Gregor Žnidar, Jože Hajnrihar, Jaka Gnilšak, Primož Bole in Blaž Bole. Vsi so kolesarski navdušenci in vsi table po križiščih postavljajo prostovoljno. Gre za akcijo, ki je lahko zgled za druge kraje, ki so priljubljeni med kolesarji, in nič čudnega, če so prejeli občinsko priznanje, še preden so postavljanje prvih 33 tabel sploh končali. Ti smerokazi kolesarje informirajo o želeni smeri, težavnosti in dolžini kolesarskih poti, o kulturnih in naravnih znamenitostih in drugih koristnih informacijah. Njihov namen je tudi varnejša vožnja izven prometnih cest.

"Lani smo bili na obisku pri našem prijatelju Blažu Boletu na Nizozemskem. Veliko smo kolesarili in bili navdušeni nad oznakami in smerokazi, ki so v tej čisto kolesarski deželi res na vsakem križišču in kolesarjem, sploh turistom, v veliko pomoč. Začeli smo se spraševati, zakaj ne bi tudi na našem koncu poskrbeli za kaj takega in Blaž je predlagal, naj tega ne prepuščamo drugim, pač pa naj za smerokaze poskrbimo kar sami," je idejo razložil Franci Vovk, ki smo ga skupaj z Grego Žnidarjem in Jako Gnilškom ujeli pri postavljanju ene zadnjih tabel, ki jih bodo postavili v teh dneh. "Idejo smo predstavili županu in direktorici Zavoda za turizem, oba sta bila takoj za to in občina je prispevala denar za table, mi jih pa postavljamo. Pred nekaj minutami smo postavili tablo na križišču v Lescah, zdaj pa se je semle proti Bledu že pripeljal kolesar s kovčki ob kolesu in pogledoval na smerokaze, če je prejle prav zavil in kam bo zdaj," je razložil Jaka Gnilšak.

"Fantje" so prav vsa križišča v občini že zabeležili, vnesli v računalnik in določili smeri. Kolesarje bi radi vodili izven najbolj prometnih cest. Za zdaj bo postavljenih že omenjenih 33 tabel, letos pa jih nameravajo, če jim bo le uspelo nabrati denar zanje, postaviti še dodatnih 60. Želijo si, da bi dobili posnemovalce tudi v drugih, vsaj gorenjskih, če ne slovenskih krajih. Prvi pogovori z župani sosednjih občin so že stekli in vsak bi bil precej nespameten župan, če ne bi zagrabil roke prizadevnih prostovoljcev, ki so se odločili za pravo smer.