Kot so poudarili v stranki, je bila "Ta rozajanska kulturska hiša" zgrajena s pomočjo Slovenije kot pomoč po potresu leta 1976. "Od takrat je kulturno hišo vedno upravljalo društvo Rozajanski dum in nikoli ni bilo okoli tega posebnih težav. V zadnjih letih pa stalno narašča neupravičena nestrpnost," navajajo.

Slovenska skupnost je zato ravnanje občine Rezija in župana Sergija Chineseja odločno obsodila in ga označila kot delovanje proti priznanju, da je dolina Rezije prostor z avtohtonim slovenskim prebivalstvom.

"Ta avtohtonost je bila večkrat tudi znanstveno dokazana in občina Rezija spada med tiste javne uprave, ki so na seznamu občin, kjer se izvaja zaščitna zakonodaja" na podlagi zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji, so opozorili v stranki.

Pri tem so še pozvali k hitremu ukrepanju "na vseh političnih in institucionalnih ravneh, da se krivična namera prepreči in da rezijanska kulturna hiša postane prostor mirnega sožitja med avtohtonimi identitetami", so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.