Banka Slovenije in ZBS o reševanju težav s slabimi terjatvami

Čeprav sta Banka Slovenije in Združenje bank Slovenije že podali predloge mogočih modelov za prestrukturiranje slabih terjatev bank, ki sta jih razvili na podlagi analiz uspešnih praks v nekaterih članicah EU, pa še nista podali mnenja, kateri je za Slovenijo najbolj primeren. Pred dokončno izbiro modela reševanja slabih terjatev v slovenskih bankah bo v posameznih primerih treba natančno razdelati prednosti in slabosti, kakor tudi konkretno operativno izvedbo, opozarjajo v Banki Slovenije. Izbira modela ja namreč odvisna od dobrega poznavanja situacije pri komitentu in dolžniško-upniškega razmerja med komitentom in bankami.

Garant Polzela v stečaju

Garant Polzela, ki se je ukvarjal s proizvodnjo zastarelega pohištva z nizko dodano vrednostjo, je naposled končal v stečaju. Okrožno sodišče v Celju je namreč včeraj začelo stečajni postopek nad podjetjem, ki je zaposlovalo 117 delavcev. Upniki imajo tri mesece časa (do 19. novembra), da prijavijo svoje terjatve in ločitvene ter izločitvene pravice.

Vodušek predal štafeto sinu

Vladimir Vodušek ni več direktor podjetja Media Holding, mesto vodilnega je namreč predal sinu Dejanu Vodušku. Omenimo, da je Vodušek na sina Dejana že pred časom prenesel lastniške deleže v podjetjih Media Holding in Novi Info TV, zavodu Mediatravel (turistična televizija) ter nekatere nepremičnine.

Alukomen z novimi nadzorniki

Vodilno podjetje za izdelavo steklenih fasad v Sloveniji Alukomen, ki je tako kot še katero gradbeno podjetje nasedlo v Dunajskih kristalih, ima nova nadzornika. To sta postala Božo Benedejčič in Iztok Žigon, medtem ko bo še en mandat v nadzornem svetu preživel Branko Terčon. Slavko Jerič in Valter Ščuka medtem zapuščata nadzorni svet.

Komisija za ECB kot enotnega nadzornika bank

Po poročanju nemškega poslovnega časnika Handelsblatt se je Evropska komisija nagibala k imenovanju Evropske centralne banke (ECB) za nadzornika bank v območju evra, in to vseh, ne le največjih, kar bi vključevalo tudi nadzor nad nemškimi lokalnimi hranilnicami in zadružnimi bankami. Berlin nad tem seveda ni preveč navdušen. Nemška kanclerka Angela Merkel je namreč konec junija dejala, da bi moral biti novi nadzorni organ, ki bo vzpostavljen pod okriljem ECB, odgovoren za nadzor nad 25 največjimi bankami območja s skupno evropsko valuto.

Španija ob krhanju bančnega sistema v kratkem po finančno pomoč

Španija, katere gospodarstvo močno načenjajo težave bančnega sistema, naj bi kmalu zaprosila za prvi del izplačila pomoči, ki jo bo prejela po začasnem skladu za stabilnost evra EFSF. Za koliko denarja in kdaj točno bo v prvi prošnji zaprosil Madrid, na španskem finančnem ministrstvu sicer še niso želeli pojasniti. A prav dolgo ne smejo čakati, saj se je obseg slabih posojil v španskih bankah junija vnovič povzpel na rekordno vrednost. V bančnem sistemu je tako že 164,36 milijarde evrov slabih posojil, kar predstavlja 9,42 odstotka vseh bančnih sredstev. Maja je bila ta številka pri 8,96 odstotka.

Pripravila Jan Bratanič in STA