Poročali smo že, da bo vsa prenova dvorane vključno z že zgrajeno vzhodno tribuno in pridobivanjem vseh mogočih dovoljenj stala devet milijonov evrov. Samo gradbena dela, ki naj bi se jeseni le začela, pa so vredna pet milijonov. Čeprav si na občini obetajo tudi evropski denar, za zdaj vse kaže, da bo treba stroške pokriti iz občinskega proračuna. Zavoljo te naložbe pa bodo morali vsi preostali športni pa tudi drugi objekti še kar nekaj časa počakati. Ob tem je treba dodati, da bo tudi po obnovi dvorana v glavnem namenjena zgolj hokejistom, če bodo ti na Jesenicah v najmočnejši konkurenci sploh še obstajali. "Seveda imamo poleg hokeja na Jesenicah tudi tradicijo drugih ekipnih športov. Imamo dobro ekipo v in-line hokeju, žensko in moško košarkaško ekipo, odbojkarice igrajo v prvi ligi, spet bi radi oživili rokomet, ki ta hip na Jesenicah ne obstaja. Prenovljena dvorana bo pozimi še vedno zgolj ledena dvorana, poleti pa načrtujemo, da bi gostili različne glasbene dogodke in morda celo kakšen manjši sejem," je napovedal direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar. Tudi sam se zaveda, da bodo morali preostali športni objekti na kakšne prenove še kar nekaj časa počakati. Najbolj kritično je s kopališčem Ukova, ki je zaradi zastarelosti in ogromne količine vode zaradi skakalnega mostu nad bazenom sila potraten. "Prenova kopališča je v našem dolgoročnem načrtu, prav tako bomo morali še enkrat premisliti, kaj bomo naredili s smučiščem Španov vrh. Sicer pa je prav, da gremo v obnovo dvorane, kar bi morali narediti v vsakem primeru, organizacija košarkaškega prvenstva pa je zadevo le pospešila in izkoristiti smo morali to priložnost," je še dodal Zoran Kramar.

Košarkaški klub Jesenice - moški je lansko sezono v tretji slovenski ligi zahod zasedel četrto mesto. Tekmujejo pa tudi v vseh mlajših kategorijah, tako da je zanimanja med mladimi tudi za košarko, ki ima sicer kar 60-letno tradicijo na Jesenicah, kar nekaj. Košarkaši si od evropskega prvenstva obetajo popularizacijo športa in še večji naval na košarko med otroki. "Tekmujemo in treniramo v OŠ Prežihovega Voranca, tudi v prihodnje pa dvorane Podmežakla ne bomo uporabljali, saj bo pozimi to ledena dvorana, da bi jo poleti uporabljali za treninge, pa si ne bomo mogli privoščiti," je pojasnil predsednik kluba Rajko Peternel. Podobno je tudi s preostalimi klubi v ekipnih športih na Jesenicah, ki tekmujejo in trenirajo povsem na amaterski ravni in denarja za to, da bi uporabljali veliko dvorano Podmežakla, razumljivo nimajo.

Kot je pojasnil direktor jeseniške občinske uprave Vitomir Pretnar, še vedno čakajo na uporabno dovoljenje že dve leti neuporabne, a povsem nove vzhodne tribune, ki je stala 2,3 milijona evrov, dodatna (popravljalna) dela pa še 400 tisočakov. "Zatika se pri požarni varnosti, trenutno s požarnimi loputami, a res menim, da je zdaj vse popravljeno in moramo kmalu dobiti uporabno dovoljenje," je pojasnil Pretnar. Za menjavo strehe, ki bo stala poldrugi milijon evrov, je občina izbrala sicer edinega ponudnika, to je podjetje Meteorit Hoče, preostala gradbena dela bodo vredna 1,4 milijona in jih bo opravilo podjetje Dema plus, dvomilijonski posel z vgradnjo inštalacij pa je dobilo idrijsko podjetje Kolektor Koling. Denar za gradbena dela je sicer predviden v letošnjem in prihodnjem občinskem proračunu, na Jesenicah še vedno upajo tudi na evropsko pomoč. Kdaj bodo dela tudi zares začeli in predvsem, kdaj bodo končali, Pretnar ni upal napovedati, saj teče pritožbeni postopek za izbiro nadzornika, brez katerega pa ne morejo začeti.