Potem ko so v polfinalu favoriti še hranili moči in v zadnjih metrih nastopaško pogledali okoli sebe, so v pripravah na finale kar tekmovali, kdo bo poskrbel za večji šov z vložki, ki se jih ne bi sramovali na odrih gledališč. Petindvajsetletni Bolt je za pomoč prosil tudi boga, a dodatne energije ni potreboval, saj se je hitro izstrelil v ospredje. A tekmeci so ga prisilili, da je na vso moč tekel do ciljne črte, ki jo je drugi prečkal njegov rojak Yohan Blake (9,75), sicer lanski svetovni prvak iz Daeguja, kjer je bil Bolt diskvalificiran zaradi prehitrega starta. Oba superasa z Jamajke, ki ima le 2,9 milijona prebivalcev, imata istega trenerja Glena Millsa.

Brona se je veselil Američan Justin Gatlin (9,79), olimpijski prvak iz Aten 2004, a ima črn madež zaradi dopinga. Potem ko so mu najprej izrekli dosmrtno prepoved, so mu kazen znižali na štiri leta. Blake in Gatlin sta odtekla osebna rekorda. Četrto mesto je osvojil še Američan Tyson Gay, ki je za bronom zaostal za stotinko sekunde in je s časom 9,80 postavil svoj najboljši izid sezone.

Bolt je tako postal šele drugi športnik v zgodovini, ki je ubranil naslov olimpijskega prvaka v najprestižnejši atletski disciplini. Američan Carl Lewis je ubranil zlato iz Los Angelesa 1984, vendar s tem dodatkom, da je kolajno dobil naknadno, ker so Kanadčanu Benu Johnsonu odvzeli zmago zaradi dopinga. Bolt tako kot v Pekingu tudi v Londonu načrtuje tri zlate kolajne, torej še na 200 metrov in z jamajško štafeto 4 x 100 metrov.

»Na startu sem bil zaskrbljen. Malo mi je celo spodrsnilo. Trener mi je svetoval, da naj se ne obremenjujem s startom, ampak naj se osredotočim na finiš, ki je moja največja odlika. Blake trenira bolj trdo od mene, jaz ima to srečo, da se lahko zanašam na večji talent,« je povedal Bolt, ki je veliko slabši voznik na cesti kot sprinter na stezi, saj je razbil že nekaj avtomobilov.