Dvoboj Lochte - Phelps so ljubitelji plavanja težko pričakovali, a je že dopoldansko predtekmovanje nakazalo, da ameriški spopad morda ne bo povsem izenačen, saj je superzvezdnik Phelps komaj ujel osmi čas in s tem uvrstitev v finale. Tam je bil Lochte po izenačenem začetku ob koncu razred zase in neulovljiv, Phelps pa je močno popustil v zadnji tretjini tekme, tako da je ostal celo brez odličja, saj sta ga premagala Brazilec Thiago Pereira in Japonec Kosuke Hagino. "Res sem plaval zanič. Prvih 200 metrov je bilo še v redu, potem me je pa zmanjkalo. Preprosto, drugi so bili tokrat boljši," ni bil najboljše volje Michael Phelps, prvak Ryan Lochte pa je pristavil: "Že pred finalom sem vedel, da Phelps ne bo edini resnejši konkurent. Prvih 50 metrov v delfinu sem začel prehitro, zaradi česar sem večkrat gledal na semafor. Čutim, da bodo to moje olimpijske igre."

Največje slovensko plavalno orožje, Damir Dugonjič, je kmalu končal nastope na 100 metrov prsno, saj se mu ni uspelo uvrstiti niti v polfinale. Izid 1:00,77 je zadostoval za 18. mesto, polfinale pa je zgrešil točno za dve desetinki sekunde. Sama tekma je pokazala, da so plavalci za igre vnovič izredno napredovali, saj se je že v predtekmovanju deset plavalcev spustilo pod mejo ene minute. "Škoda, da sem imel tukaj samo eno priložnost. Za zjutraj je bilo to zelo solidno, podobno kot v polfinalu evropskega prvenstva. Izid ni slab, zato nisem razočaran, a škoda, ker ne bom plaval tudi popoldan, saj verjamem, da bi bil lahko v polfinalu še precej hitrejši," je dejal Dugonjić, tudi sam presenečen nad hitrostjo tekmecev, saj se jih je kar 12 spustilo pod mejo ene minute.

Z dosežkom je od Slovenk lahko zadovoljna Anja Klinar, ki je z 10. mestom le za dve mesti zgrešila veliki finale na 400 mešano, s 4:38,20 pa lasten in slovenski rekord za sedem stotink sekunde. Z 10. mestom je dosegla tudi svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev. "Prsno sem plavala dobro, v kravlu pa malo popustila, kar je glede na hiter začetek tudi razumljivo," je pojasnila Klinarjeva.