Dr. Roberto Sanchis-Ojeda je s kolegi strokovnjaki analiziral posnetke Nasinega teleskopa in našel skoraj preslikano sliko zvezde Kepler-30, podobne Soncu. Samo tri planete v tem sistemu lahko primerjajo z osmimi našimi, a je vendarle to prvi primer, da so planeti poravnani na isti način kot v našem sistemu.

"Poleg tega so ekvatorji teh treh planetov med seboj poravnani, odstopajo le nekaj stopinj,“ je pojasnil Sanchis-Ojeda z Inštituta za tehnologijo v Massachusettsu.

Zvezda Kepler-30 je magnetno aktivna in prekrita s pegami, ki predstavljajo temnejša in bolj hladna področja od njene ostale površine, glede na maso in svetlobo, ki jo oddaja, pa je podobna Soncu.

"Čista sreča je, da smo naleteli ta sistem. Zgodovina kaže, kako težko je danes najti edinstvene pojave, ki bodo jutri morda že nekaj popolnoma običajnega,“ je dodal profesor Drake Demin z univerze v Marylandu.

Nasa trenutno razvija satelit Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), s katerim bi celoten nebesni svod raziskali v iskanju planetov te zvezde.