Znanstveniki so v sredo razglasili odkritje najmanjše lune, ki kroži okoli zaledenelega pritlikavega planeta, kar je skupno število Plutonovih lun dvignilo na pet, Hal Weaver z univerze Johns Hopkins pa pravi, da bodo z iskanjem v prihodnje še nadaljevali.

Odkritje je znanstvenikom uspelo s pomočjo Hubblovega vesoljskega teleskopa, leta 2015 pa naj bi dovolj blizu prišla tudi Nasina sonda New Horizons, ki je proti Plutonu poletela leta 2006. Pluton je bil takrat še vedno polnopravni planet, a ga je istega leta Mednarodna astronomska zveza uvrstila med pritlikave planete.

Nova luna, ki so jo začasno poimenovali P5, se je na Hubblovih posnetkih kazala kot bežna pika. Znanstveniki ocenjujejo, da lunin premer meri med 9 in 24 kilometrov, kar pomeni, da je še manjša od lune, ki so jo odkrili lani s premerom med 12 in 33 kilometrov. Tudi ta luna še vedno ni poimenovana.

Znanstveniki verjamejo, da so se Plutonove lune oblikovale po trku z drugim vesoljskim telesom v Kuiperjevem pasu, disku majhnih teles, ki se nahaja za orbito Neptuna. Znanstveniki Kuiperjev pas preučujejo vse od pričetka misije New Horizon, saj iščejo nevarne vesoljske delce, ki bi sondi predstavljali nevarnost.