Virant bo v aktu o razpisu volitev določil dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči tudi roki za volilna opravila ter dan glasovanja. Tega mora določiti na nedeljo ali drug dela prost dan. V skladu z zakonom morajo biti volitve predsednika republike (vključno z morebitnim drugim krogom) opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike, torej do 7. decembra. Volitve se razpišejo najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom mandatne dobe. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja sicer ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

To pomeni, da so za izvedbo predsedniških volitev možni datumi od 14. oktobra do 18. novembra. A je zadnji datum manj verjeten, saj bi v tem primeru morebitni drugi krog volitev moral potekati že čez 14 dni, medtem ko so v skladu z dosedanjo prakso med prvim in drugim krogom minili trije tedni.

Kandidaturo za predsednika države so že napovedali aktualni predsednik Danilo Türk, poslanec SD Borut Pahor in evropski poslanec SDS Milan Zver pa tudi manj znana kandidata brez podpore parlamentarnih strank Monika Malešič in Marko Kožar.