Virant bo v aktu o razpisu volitev določil dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči tudi roki za volilna opravila ter dan glasovanja. Tega mora določiti na nedeljo ali drug dela prost dan. V skladu z zakonom morajo biti volitve predsednika republike opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike, torej do 7. decembra, volitve pa se razpišejo najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom mandatne dobe. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja sicer ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

To pomeni, da so za datum predsedniških volitev možni datumi od 14. oktobra do 18. novembra. A je zadnji datum manj verjeten, saj bi v tem primeru morebitni drugi krog volitev moral potekati že čez 14 dni, medtem ko so v skladu z dosedanjo prakso med prvim in drugim krogom minili trije tedni.

Kandidaturo za predsednika države je že napovedalo več posameznikov, med njimi sedanji predsednik Danilo Türk, nekdanji predsednik SD Borut Pahor in evropski poslanec Milan Zver. Med parlamentarnimi strankami so doslej Türka podprli v PS, Pahor je kandidat SD, Zver pa kandidat SDS in NSi.

Ni pa še znano, katerega kandidata bodo podprli oziroma predlagali v Državljanski listi, DeSUS in SLS. Predsednik Državljanske liste Virant je sicer že večkrat izkazal svojo osebno podporo kandidaturi Boruta Pahorja, a so po njegovih besedah v stranki našli "kandidata, ki bi bil še boljši od Pahorja, vendar čakamo na njegovo soglasje". Kandidat, katerega imena Virant ni želel razkriti, se bo o kandidaturi odločil še ta teden. Če se v predsedniško tekmo ne bo podal, se bo DL odločala o podpori kateremu od drugih kandidatov, je še pojasnil Virant.