Parlamentarne stranke so se na četrtkovem sestanku dogovorile, da bodo glasovanje o vnosu fiskalnega pravila v zakonodajo ter glasovanje o državnem premoženjskem holdingu prenesle na september. S tem se je vlada za zdaj izognila tudi interpelaciji ministra Šušteršiča, ki jo je napovedovala Pozitivna Slovenija (PS).

Stranke bodo v skladu z dogovorom po načelu, ki je bil predlagan tudi za partnerstvo za izhod iz krize, do 25. avgusta usklajevale tri stvari: Izvedbeni ustavni zakon o fiskalnem pravilu, zakon o Slovenskem državnem holdingu in pa morda tudi zakon o agenciji ali skladu za sanacijo bank.

Z dogovorom se je Slovenija za zdaj izognila tudi politični krizi, saj je premier Janez Janša omenjal možnost vezave zaupnice na glasovanje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Zanj sicer za zdaj nima potrebne podpore.

V začetku avgusta naj bi oblikovale delovno skupino, člane vanjo pa predlagale do konca julija. V skladu s četrtkovim dogovorom naj bi znotraj delovne skupine oblikovali tri podskupine.

SDS za svoje člane skupine predlaga vodjo poslanske skupine Jožeta Tanka in poslanca Branka Grimsa, so pojasnili v stranki. Pozitivna Slovenija bo o odločitev o tem, koga bo predlagala, sporočila potem, ko bodo od vlade prejeli gradivo glede delovanja skupine.

SD bo o predlogih za člana skupine spregovorila v torek, so pojasnili za STA. Po poročanju Radia Slovenija naj bi kot predstavnica SD v skupini sodelovala nekdanja sekretarka vlade Helena Kamnar.

Državljanska lista bo poleg Šušteršiča, ki bo skupino vodil, imela še enega člana. Izbrala ga bo izmed poslancev, so v stranki pojasnili za STA.

DeSUS naj bi po poročanju Radia Slovenija v skupino predlagal Roberta Kojca, v SLS pa so pojasnili, da bodo svoje predloge za člane skupine ministrstvu sporočili v torek. Razprava o predlogih za člane delovne skupine bo tudi ena od tem nocojšnje seje izvršilnega odbora NSi.
tvr/jes