Žičničarjem gre v Kranjski Gori poleti kar dobro, saj je gorski kolesarski park priljubljen tudi med Avstrijci in Italijani. "Številke so podobne lanskim, imamo kake tri odstotke več gostov. Zelo smo odvisni od vremena, poleti pa še bolj kot pozimi od dnevnih gostov," je povedala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Zaprt Bedanc je povzročil nejevoljo med številnimi obiskovalci tega dela Kranjske Gore. "Drži, tudi nam so se pritoževali, saj so bilo navajeni tamkajšnje gostinske ponudbe. Zato smo sami postavili manjšo brunarico, v kateri strežemo pijačo, in poskrbeli smo za kemično stranišče," je dodala Gombočeva.

Lastnik Bedanca je podjetje Birt, eden od solastnikov pa Matej Balažic, ki smo ga precej nejevoljnega srečali prav ob vznožju Vitranca. Razložil je, da so lastniki objekta že šest let in da so ga dali v najem podjetju Hit Alpinea, ki jim je najemnino (1500 evrov na mesec) plačal za deset let vnaprej. Lani je Hit Alpinea Bedanca (ter lokal Pub Legende v Prisanku, ki je tudi zaprt) dal v podnajem podjetju Ratun lastnice Saše Albreht. Pri upravljanju lokala ji je pomagal Rok Ovsenik, ki ga slovenska javnost sicer pozna kot soavtorja slovenske turistične strategije, med drugim pa na novomeški fakulteti predava predmet kakovost in odličnost v turizmu. "Ne razumem, kako lahko doktor turizma počne kaj takega. Prostori so bili vsi zanemarjeni in umazani, zdaj so uredili vsaj to. Če ne bo šlo drugače, bom skušal s Hitom Alpineo prekiniti najemno pogodbo. Zaprt Bedanc pomeni nižanje ugleda tega lokala in dobro ime bo težko dobiti nazaj," je povedal Matej Balažic. Podjetje Ratun ima Bedanca v najemu do 1. decembra letos, vnaprej so plačali vso najemnino. "Strinjam se, da zaprti lokali niso v ponos Kranjski Gori. Mi smo dali lokal v podnajem prav zato, ker smo bili prepričani, da ga bo zasebnik bolje upravljal kot bi lahko sami. Priznam, ušteli smo se. Iščemo stik z najemnikom, da bi se dogovorili, kaj bo z obema lokaloma, vsekakor pa ju bomo, če se ne bo nič spremenilo, pozimi prevzeli sami nazaj," je dejal direktor Hita Alpinee Miran Čurin.

Rok Ovsenik je za Dnevnik zatrdil, da niti z Bedancem niti z lokalom Pub Legende nima ničesar, saj naj bi pri najemu in upravljanju le pomagal. Potem ko je zagrozil s tožbami in povračilnimi ukrepi, če se bo v povezavi z Bedancem omenjalo njegovo ime, pa je dodal še, da bodo Bedanca odprli prihodnji teden in da se ga doslej ni splačalo, češ da v Kranjski Gori (20 julija!) še ni glavna poletna sezona. Lastnica in po javno dostopnih podatkih odgovorna oseba podjetja Ratun, ki ima Bedanca v najemu, Saša Albreht kljub našim številnim poskusom ni bila dosegljiva.

Turistična sezona v Kranjski Gori torej letošnje poletje ni najbolj obetavna. "Junij je bil zelo slabo obiskan, v hotelih je bilo gostov za petino manj kot lani, pri zasebnikih pa celo nekaj odstotkov več. Problem je tudi ta, da gostje zapravijo vse manj denarja za zunajpenzionske storitve. Zelo smo torej odvisni od dnevnih obiskovalcev, obisk teh pa je v celoti odvisen od vremena. V zadnjih letih je število poletnih gostov raslo, zdaj se je to ustavilo. Očitno se spopadamo s posledicami krize. Sezona, žal, ni takšna, kot bi si želeli," je dejala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav.

Tudi Miran Čurin je bil povsem realen. Podjetje Hit Alpinea je v prvi polovici leta doseglo za desetino slabši poslovni rezultat kot v enakem obdobju lani, tudi zasedenost hotelov je slabša od lanske. "Računali pa smo na boljši poslovni rezultat in boljšo zasedenost. Najlaže je razloge iskati v krizi in vremenu, a to ne sme biti izgovor. Očitno tudi sami nismo naredili dovolj in se bo treba v prihodnje bolj potruditi," je bil samokritičen Miran Čurin.