Za popolno britansko zmagoslavje v Parizu je poskrbel Mark Cavendish, ki je še četrto leto zapored zmagal v zadnji etapi, s tretjo etapno zmago (23. v karieri) pa se je pridružil najuspešnejšima v letošnjih etapah Nemcu Andreju Greiplu in Slovaku Petru Saganu. V sprintu je Cavendish premagal Sagana in Avstralca Matthewa Gossa, zelo dober sedmi je bil Borut Božič. Jani Brajkovič je brez težav obdržal deveto mesto, s tem pa izenačil najboljšo slovensko uvrstitev na dirki Tadeja Valjavca.


Mark Cavendish je bil še četrtič zapored najmočnejši v sprintu na Elizejskih poljanah. (foto: daylife.com)

Poleg Wigginsa bodo dragocene majice odnesli še Sagan, Francoz Thomas Voeckler in Tejay van Garderen. Na hrbtu Slovaka je pristala zelena majica najboljšega, pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih bo domov odnesel domačin Francoz, belo za najboljšega mladega kolesarja pa Američan. Ekipno je bil najboljši Radioshack-Nissan.

Wiggins uresničil sanje, sedaj gre še po odličje v London

"Sanje so se mi uresničile. Pred 20 leti sem občudoval Miguela Induraina in si predstavljal, da sem na njegovem mestu, 20 let pozneje so sanje postale resničnost. Ponosen sem na svoj dosežek, za katerega sem garal zadnjih pet let, a hkrati se dobro zavedam, da je zanj zaslužno veliko ljudi. Moštvo je delovalo enkratno, nismo naredili niti ene napake, ne samo kolesarji, ampak tudi tisti, ki skrbijo za nas. Hvala vsem," ni skrival ponosa 32-letni Wiggins, Britanec, rojen v Belgiji, ki ima za sabo fenomenalno sezono. Pred Tourom je dobil dirke Pariz-Nica, po Romandiji in Criterium Dauphine, takega niza zmag že dolgo časa ni zabeležil še nihče.

A sezona zanj še ni končana. Na vrsti so olimpijske igre v Londonu, kjer pričakuje nove kolajne. Doslej jih ima na olimpijskih igrah že kar nekaj, vse na stezi. Leta 2000 je z ekipo osvojil bron v zasledovalni vožnji, v Atenah je osvojil zlato in srebro, v Pekingu pa dve zlati. "Vzhičen sem, ko pomislim na možnost, da doma osvojim še eno olimpijsko kolajno. To bi bila le še pika na i fantastični sezoni, a hkrati lahko rečem, da sem glavni cilj sezone že izpolnil," je dejal Wiggins, ki bo v Londonu eden glavnih favoritov za zlato v kronometru.

Je bil morda pomočnik še močnejši od končnega zmagovalca?

Wiggins, ki je skupno vodstvo držal od sedme etape (letos je ob njem rumeno majico nosil le še Švicar Fabian Cancellara, le dva nosilca sta na dirki prava redkost), je v treh tednih dirke povsem izpolnil načrt, kako priti do zmage. V dveh kronometrih je povsem potolkel tekmece, v gorskih etapah pa sledil najmočnejšim, seveda z izdatno pomočjo njegove ekipe, ki je bila daleč najboljša, kar dokazuje tudi drugo mesto njegovega rojaka Chrisa Frooma. Ta je bil v nekaj etapah videti celo močnejši od Wigginsa, a je striktno izpolnjeval povelja vodstva ekipe in moštvenega kolega ni napadel.

"Moja naloga je bila točno določena. Moral sem pomagati Bradleyju in kakršna koli namigovanja, da bi lahko dobil to dirko, so nesmisel. Wiggins je bil najmočnejši na dirki, kar je dokazal v dveh kronometrih. Tudi v kakšni gorski etapi je bil močnejši od mene, tako da je povsem zasluženo zmagal. Zadovoljen sem, ker imam nekaj zaslug za njegovo zmago, dodaten plus pa je končno drugo mesto, kar je fenomenalen in nepričakovan dosežek," se je svojih in ekipni dosežkov veselil Froome.

Italijani na zmago v Franciji čakajo že od Marca Pantanija in leta 1998. Vincenzo Nibali je vso letošnjo sezono posvetil pripravam na Tour, a se mu ni izšlo. Kljub solidni ekipi, v kateri se mu je podredil tudi Ivan Basso, ni mogel ogroziti Britancev. Skupaj je bil omenjeni trio razred zase, za razliko od drugih, ki so se zvrstili za njimi, slabega dneva ni imel.

Brajkovič kljub smoli s padci izpolnil cilj

Njihovi zasledovalci so bili bolj izenačeni, mednje pa sodi tudi Slovenec Jani Brajkovič. Belokranjec je izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred dirko. Uvrstil se je med deseterico najboljših, zasedel deveto mesto, s tem pa tudi izenačil najboljšo slovensko uvrstitev na dirki, ki jo je imel doslej sam v lasti Tadej Valjavec. Pri tem pa je imel tudi veliko smole, saj je kar nekajkrat padel in dirko končal povsem potolčen ter v bolečinah. Posebno bo v spominu ostala njegova smola v šesti etapi, v kateri je izgubil več kot dve minuti. Z njima bi bil na koncu tri mesta višje, saj bi prehitel tudi Francoza Pierra Rollanda, Španca Heimarja Zubeldio in Avstralca, sicer največje razočaranje dirke, Cadela Evansa.

"Nimam si česa očitati. Kar je, je, sreča letos ni bila moj zaveznik. Na koncu sem osmo mesto izgubil za sedem sekund, predvsem za to, ker mi kronometer ni uspel. Na njem sem moral zaradi bolečin menjati položaj na kolesu, tudi noge pa niso bile prave, to je bila tudi posledica slabega spanca," je dejal Brajkovič, ki tudi meni, da na Touru še ni rekel zadnje besede.

Smolo je imel tudi njegov moštveni kolega pri Astani Borut Božič, od katerega se je pričakovalo, da popravi najboljšo slovensko etapno uvrstitev na Touru, četrto mesto Andreja Hauptmana. Že na začetku dirke si je poškodoval komolec, bil dolgo časa nerazpoznaven, na koncu pa je vendarle dokazal, da se mu stanje izboljšuje, saj je dvakrat ciljno črto prečkal kot sedmi. Dosežkov preostalih dveh Slovencev nima smisla ocenjevati. Tako Kristijan Koren kot Grega Bole, ki zaradi bolezni ni prišel do cilja, sta imela vlogo pomočnikov, tako da za odmevnejše dogodke nista imela možnosti.