Prav ta in naslednji konec tedna se tam obeta veselo rajanje in pohajanje temu za Brda značilnemu sadežu v čast. Zraven bodo gotovo ponudili še dokaj vina, pršuta in še kake dobrote, da obiskovalci ne bi "padli v švohost". Zato, če imate čas, le zavijte v ta prelepi konec naše dežele. Napokajte se češenj in si jih vzemite za domov, da jih boste zobali in pljuvali koščice skozi okno, si jih obešali za uho, preizkušali vaš pralni prašek ali pač spekli štrudelj. Če se boste lotili slednjega, se potrudite vsaj toliko in češnje razkoščičite, da ne bo hujšega vpitja, ko bo kakšen ljubitelj tovrstnih sladic ugriznil v – koščico. Tako imenovani špuk-štrudelj namreč že dolgo ni več v modi. Prav priljubljen pravzaprav nikoli ni bil nikjer drugod kot pri tistih hišah, kjer so doma bolj leni razkoščičevalci. In še to. Če se boste obilno najedli češenj, jih menda ni priporočljivo zaliti s toplim pivom …

Poldrugi češnjev zavitek

Za nadev potrebujemo 1,3 kg češenj, 200g rabarbare, 150g sladkorja, 70 g mletih orehov ali mandeljnov, 1,2dl kisle smetane, 1 jajce, lupino ekološko pridelane limone, mlete klinčke, maslo. Za vlečeno testo še 250 g mehke moke, 1 beljak (preostali rumenjak lahko damo v nadev), 1 žlico olivnega olja, 1 dl vode, morsko sol. Za boljši vtis še 50 g masla in sladkor v prahu.

Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero damo beljak in olje. Dodamo ščepec soli in postopoma prilivamo mlačno vodo ter umesimo gladko testo. Ko je slednje primerno gosto, ga oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem, ovijemo v prozorno folijo in mu pustimo najmanj eno uro počivati. Medtem operemo in razkoščičimo češnje ter olupimo in narežemo rabarbaro. V skodelici gladko zmešamo kislo smetano in jajce. Lupino limone drobno naribamo ter zmešamo s klinčki. Pekač namažemo z maslom. Spočito testo pomokamo in razvaljamo na približno polmetrski krog ter ga namažemo z oljem. Preložimo ga na pomokan prt in s pomočjo hrbtne strani dlani čim tanjše razvlečemo. V ponvi na maslu na hitro prepražimo orehe. Pečico segrejemo na 180° C, medtem pa razvlečeno testo potresemo s praženimi orehi. Nato do slabe polovice testa razdelimo češnje z rabarbaro in jih potresemo s sladkorjem ter mešanico lupine limone in klinčkov. Vse skupaj pokapljamo še z mešanico smetane in jajca ter s pomočjo prta začnemo zavijati na nadevani strani. Zavitek položimo v pekač, premažemo s stopljenim maslom in damo za slabe pol ure v segreto pečico. Še nekoliko toplega narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu ter ponudimo.

Več receptov poiščite v temi KULINARIČNI OBZORNIK.